Kérdésed van? Keress minket az alábbi elérhetőségeken:
Mennyi RAM és belső memória kell egy laptopodhoz?
Tudástár

Mennyi RAM és belső memória kell egy laptopodhoz?

Sep 30, 2022

Ha nem tudsz sokat a hardverekről, a RAM fogalma is ismeretlen lehet. Ezért most a RAM-mal próbálunk fényt deríteni a laptopok alkatrészeinek rejtélyeire.

Amikor laptopot vásárolsz, hirtelen számos különféle hardverspecifikációval találhatód szembe magad, beleértve a processzort, a tárolót, a memóriát és egyebeket. Azok számára, akik nem értenek a számítógéphez, ez meglehetősen zavaró lehet. Nem tudják, hogy a RAM a laptopok egyik legfontosabb hardvereleme, hogy a belső memória is ugyanolyan fontos, mivel segít tárolni az összes használt fájlt és programot.

Tehát mennyi RAM-ra és belső memóriára van szüksége a laptopodnak?

Amit a RAM-ról tudnod kell laikusként!

A RAM-ot más néven véletlen hozzáférésű memóriának nevezik. E kifejezés miatt gyakran összekeverik a tárolással. Viszont a tárolást a merevlemeze-meghajtó vagy más statikus memóriával rendelkező adathordozó biztosítja. A legtöbb esetben ezek SSD vagy HDD meghajtók és teljesen mások, mint a RAM!

Mi is a RAM egy laptopban?

Mint már említettük a RAM (Random Access Memory) a fájlok és alkalmazások ideiglenes tárolására szolgáló memória. Azért van rá szükség, mert a tárolóegység sebessége nem tud lépést tartani a processzor sebességével. A RAM alapvetően ezt a különbséget próbálja pótolni. A RAM nagyobb frekvenciával rendelkezik, mint a merevlemez, ezért ideális fájlok és alkalmazások ideiglenes tárolására, hogy gyorsabban lehessen feldolgozni őket.

Miért fontos?

A RAM-kapacitás létfontosságú a rendszer sebessége és a felhasználói élmény szempontjából. Ez a memória még fontosabbá válik, ha a rendszer hagyományos merevlemez-meghajtóval rendelkezik. Alapvetően a RAM memória a számítógép által feldolgozott adatok tranzitterülete. Mielőtt eléri a processzort, áthalad a RAM-on, amely meghatározza a rendszer teljesítményét.

Nyilvánvaló, hogy a legjobb teljesítmény érdekében az első dolog, amit javítanod kell, a RAM memória, mert még ha van is egy nagyszerű processzorod és egy gyenge RAM memóriád, a processzor nem fogja tudni elérni a valódi értékét.

Milyen RAM konfigurációra van szükségem?

Napjainkban négy tipikus konfigurációt találunk a notebookokban a memóriájukhoz, és mindennek lecsökkent a mérete. Négy alapvető dimenzió létezik:

  • 4 GB – ez az összeg általában megtalálható a legtöbb olcsó laptopban. Bár működni fog, néhány haladó felhasználó azt tapasztalja, hogy ez a RAM sokkal korlátozottabb.
  • 8 GB – ma ez a legtöbb számítógép szabványa, így ekkora RAM-ot sok különböző típusú laptopban található, az olcsótól a csúcskategóriásig.
  • 16 GB – ez a memóriamennyiség manapság a legtöbb játék laptopban megtalálható. Bár nem olyan gyakori, mint a többi, mégis gyakoribb, mint a 32 GB-os opció.
  • 32 GB (vagy több) – ennyi RAM csak a legújabb generációs laptopokban érhető el, egyes egységeknél pedig még nagyobb is lehet, bár sok esetben 32 GB a felső határ.

Mennyi belső memória kell a laptophoz?

A belső memóriát tehát a merevlemez biztosítja. Az első dolog, amit tudnia kell, hogy két típusa van: HDD és SSD.

A HDD-k régebben azért voltak elterjedtebbek, mert olcsóbbak voltak és nagy tárolókapacitás jellemzi őket. SSD esetén nagyobb az adatátviteli sebességük és nagyon gyorsan futnak is. A nagy SSD-változatok (500 GB – 1 TB) meglehetősen drágák lehetnek, de megérik a pénzt, kifejezetten a játék laptopokhoz találnak. Méretüket tekintve 128 GB-os vagy 256 GB-os laptopokkal találkozhatunk. Ezek azok számára alkalmasak, akik a számítógépet önmagában, esetleg szórakoztatásra használják, tartalom letöltése nélkül.