A kávé világnapja – avagy ezért óvd a gépedet a folyadékoktól!
PC Aréna Blog

A kávé világnapja – avagy ezért óvd a gépedet a folyadékoktól!

Sep 27, 2023

A kávé világnapja

Mint minden jó dolognak, a kávénak is van már világnapja, sőt már 2009 óta ünneplik hivatalosan. Maga a kezdeményezés Japánból indult még 1983-ban, tehát 40 éve. A kávézás szerelmesei ilyenkor akár egy-egy kávéspecialitással is megörvendeztethetik magukat, amelyet otthon is elkészíthetnek, de ellátogathatnak egy kávéházba is.

Sokak kedvence az egyszerű eszpresszó, amelyet főleg a hatása miatt fogyasztunk, de a lágyabb ízek kedvelői tejjel, tejszínnel szokták ízesíteni az erős feketét. Ezen a napon azonban próbálkozhatunk valamilyen különlegességgel is, mint amilyen például a Flat White. Ez esetben sűrű tejhabot kell adni az eszpresszóhoz.

Édesszájúak kedvence a melange, ahol is a tej és a tejhab közé egy réteg forró kávé kerül, de sokan mézet is kanalaznak hozzá, vagy csokiöntettel öntik le a tetejét.

Bármelyik finomságot is választod a kávé világnapján – és akár a többi napon is –, arra ügyelj, hogy lehetőleg ne a laptopod, számítógéped közelében fogyaszd el az életmentő italt, mert ha véletlenül kiöntöd azt a csészéből, akkor annak súlyos következményei lehetnek.

Mi történik, ha kávé kerül a laptopra?

Lehet, hogy te mindig betartod az előírásokat, és még sosem történt meg veled, hogy folyadék került a gépedbe, de azért érdemes tudnod róla, hogy egy ilyen vészhelyzet esetén mi a teendő. Persze az a legjobb, ha valóban sosem dolgozol úgy a laptopon, hogy közben eszel és iszol, de tudjuk, hogy sokan nem tudnak ellenállni a kísértésnek.

A legrosszabb minden lehetőség közül, ha nem is tiszta víz, hanem valamilyen cukros ital – kávé vagy üdítő – ömlik rá véletlenül a billentyűzetre. Korábbi blogbejegyezéseinkben is foglalkoztunk már a témával, de röviden tekintsük át ismét, mit kell azonnal megtenni, ha megtörténik a baj.

Először is, vizes, nedves, kávés kézzel nem szabad nyúlni semmihez! Ha megtörölted a kezed, akkor azonnal kapcsold ki a gépet, még a mentéssel sem szabad ilyenkor időt vesztegetni. Ki kell húzni mindent, ami csatlakoztatva volt a laptophoz: töltőt, egeret, pendrive-ot stb.

A gép kikapcsolása után lehetőleg az akkumulátortól is meg kell szabadulni: ha tudod, akkor távolítsd el. Nem mindenki profi ebben, de minél előbb cselekszel, annál jobb. Akár minket is felhívhatsz ilyen esetben, és kollégáink szakszerű tanácsait követve nagyobb esélyed lesz megmenteni a laptopot.

Az is fontos, hogy minél előbb szervizbe vidd a gépet, főleg, ha valóban a reggeli vagy a délutáni kávézáskor történt a baleset, és forró, cukros ital került a gép belsejébe. Ha nincs lehetőséged erre, akkor is fejjel lefelé tárold az eszközt, ameddig szakértő kezekbe nem kerül. Ne próbáld meg bekapcsolni, megnézni, működik-e még, mert ezzel csak árthatsz. Házi praktikát helyett keress egy megbízható szerelőt!

Jó tanácsok a laptop tisztításához, karbantartásához

Az eszköz karbantartására, a laptop tisztítására természetesen nemcsak ilyen esetben érdemes figyelmet fordítani. Minél inkább kíméled a géped és gondját viseled, annál hosszabb ideig fog hatékonyan szolgálni téged.

A legtöbb esetben a laptop olyan munkaeszköz, amelyet akár napi 8 órán át is használsz: érdemes tehát rendszeresen kívülről megtisztítanod. A billentyűzet és a kijelző, valamint a borítás kiemelt figyelmet igényelnek.

Ehhez használj olyan nedves törlőkendőt, amelyet laptop tisztításhoz fejlesztettek ki, jobb, ha egyéb tisztítószeres ronggyal, szivaccsal nem próbálkozol. Az ablakmosó folyadék sem szerencsés választás.

A belső tisztításhoz – ha csak nem vagy ebben profi – inkább ne fogj hozzá: évente-kétévente vidd el a laptopod egy szervizbe, ahol szakértő módon járnak el ez ügyben.

Ha úgy gondolod, a géped menthetetlen – akár a kiömlött kávé, akár más miatt –, akkor nézz szét kínálatunkban, és szerezz be egy új eszközt kedvező áron!