A monitorvásárlás fontos szempontjai: mire figyelj, hogy jó döntést hozz?
PC Aréna Blog

A monitorvásárlás fontos szempontjai: mire figyelj, hogy jó döntést hozz?

Feb 15, 2023

A használt monitor ára

Sokak számára az ár lesz a döntő tényező, többek között ezért olyan nagy az érdeklődés a használt monitorok iránt. A PC Arénában is jó minőségű, de a bolti áraknál kedvezőbb árfekvésben elérhető típusok állnak rendelkezésre, nagy gyártók remek termékei.

Mivel mindegyiket gondosan átvizsgáljuk azelőtt, hogy a webáruházban elérhetővé tennénk az eszközöket, biztos lehetsz benne, hogy mindegyik monitor maximálisan ellátja a funkcióját. A használt monitorok ára aszerint változik, hogy az egyes darabok pontosan milyen tulajdonságokkal rendelkeznek. Fontos befolyásoló tényező lehet például a képarány, a panel típusa és a képátló mérete is.

Ha szeretnél jó ár-érték arányban beszerezni egy ilyen eszközt a PC-dhez, akkor az olcsó monitorok között érdemes elsősorban szétnézned. Vedd azonban figyelembe az igényeidet is, mielőtt döntesz! Fontos tudni, mire fogod használni a képernyőt: játékra, munkára vagy tanulásra, esetleg más egyéb célokra.

A képátló és képarány monitorok esetében

Két külön fogalomról van szó, a termékleírásokban is megtalálod mindkét adatot. A képátló száma azt mutatja meg, mekkora a monitor egyik sarkától a szemközti sarkáig tartó távolság. Ezt az adatot jellemzően inchben – magyarul hüvelykben – adják meg még ma is. Jele: ''.

1 inch 2,54 cm-nek felel meg. A ma használatos monitorok jellemzően 21-24 inchesek, ezek főleg otthoni használatra valók. 24-30 hüvelykes képernyőkön már igen jól lehet dolgozni, bármilyen irodába megfelelők, home office-ba is ezt javasoljuk. Az ennél nagyobb monitorok már szélesebbek, nagyobb helyet is foglalnak, de filmnézéshez ez ajánlott, illetve a gamerek előszeretettel választják az akár 76 cm átmérőjű monitorokat.

A képarány is meghatározó adat: a kép magasságának és szélességének egymáshoz viszonyított arányát fejezi ki. Manapság a legtöbb monitor esetében ez az érték 16:9 vagy a 16:10. Kínálatunkban is ilyeneket találsz.

A felbontás és a hozzá kapcsolódó szakkifejezések

A monitor felbontása azt mutatja meg, hogy a monitor hány pixelt - tehát képpontot - tud megjeleníteni szélességében és magasságában. Minél nagyobb ez a szám, annál jobb minőségű képet kapunk.

Mivel azonban nem mindig egységes a felbontás megnevezése, mutatunk néhány szakkifejezést, amit érdemes megjegyezni.

  • Full HD (FHD): Ez a 1920x1080 felbontás, az egyik legismertebb a felhasználók körében. Jó minőségű képeket képes megjeleníteni, de ennél alacsonyabbat (pl. HD) már nem célszerű választani.
  • Quad HD (QHD): Itt 2560x1440 pixel a felbontás, nevezik még 2K-nak is. Játékokhoz használható.
  • Ultra HD (UHD): Itt már igen komoly, 3840x2160 pixeles felbontással találkozhatunk, ez a 4K más néven. Grafikai munkák elkészítéséhez javasolt. Ettől nagyobb is létezik azonban, az 5K felbontása: 5120 x 2880 pixel.

Egyéb fontos tulajdonságok használt monitoroknál

A monitor gyártója sem lehet mellékes, de minőség szempontjából nincs nagy különbség közöttük, mindegyik igen megbízható. Az AOC monitorok mellett az LG és a Dell márkájú termékek még a népszerűek.

Olyan további adatok is lehetnek mérvadóak a választás során, mint a válaszidő, a panel típusa, a kontraszt, a fényerő, esetleg az, hogy van-e LED-világítás a monitoron és milyen csatlakoztatási lehetőségek vannak.

Mivel ezek igen specikfikus jellemzői a monitoroknak, érdemes a kiválasztás során segítséget kérni szakértő kollegáinktól. Vedd fel velünk a kapcsolatot, ha kérdésed van a témával kapcsolatban!