CPU? RAM? SSD? Itt a segítség, hogy értsd ezeket a kifejezéseket!
PC Aréna Blog

CPU? RAM? SSD? Itt a segítség, hogy értsd ezeket a kifejezéseket!

Mar 29, 2023

A laptop kiválasztása során tisztában kell lennünk annak jellemzőivel. Igen ám, de mit tegyen az, aki számára kínaiul hangzik a termékleírás? Mi mit jelent az adatlapokon? A sok idegen szó és rövidítés nem mindig ad egyértelmű iránymutatást azoknak, akik a megfelelő laptopot keresik, hiszen nem értik, melyik adat mit takar. Most hoztunk egy kis segítséget a könnyebb átláthatóság érdekében.

Processzor – mi is ez?

Az első adat, amit talán meglátunk egy termékleírásban, az a processzor típusa. A processzor a gép belsejében helyezkedik el, ez az eszköz felelős az utasítások végrehajtásáért, azaz számítási műveleteket végez és vezérli a laptop működését a memóriában tárolt adatok segítségével. Sokan a számítógép agyának tartják.

Magyar neve: központi feldolgozóegység, angolul central processing unit, vagyis röviden CPU. Ez valójában nem más, mint egy mikroprocesszor, amelyben áramkörök futnak. Napjainkban a számítógép e része több egységből is állhat, amelyek egymással párhuzamosan működnek. Ilyenkor ezeket a részeket processzormagoknak nevezzük.

A technikai fejlődésnek köszönhetően ma már a többmagos processzorok vannak jelen a laptopokban, számítógépekben. Egy átlagos otthoni gépnek jellemzően 4-8 magja van, de speciális igények kiszolgálásához – például grafikai feladatok elvégzéséhez – akár 16 magos processzort is választhatunk. Ezek a magok képesek egy időben dolgozni, nem várják meg, míg az egyik befejezi a feladatát, ennek köszönhetően a számítógépek ma már egyre gyorsabbak.

A processzor nem cserélhető, nem bővíthető elem. Az alaplapba van integrálva és teljesítménye függ attól is, hogy hordozható eszközről van-e szó. Minél komolyabb célra használjuk a gépünket, annál nagyobb erősségű processzort érdemes választani.

Az évek folyamán a processzorok is folyamatosan fejlődtek, manapság a legismertebb gyártók az Intel és az AMD. A hardver kiegészítők között találsz nálunk processzorokat mindkét gyártótól, a legújabb verziók (pl. Intel Core i9) is elérhetők.

RAM – a véletlen elérésű memória

A számítógépekben az adatok a memóriában tárolódnak, ahogyan az emberek fejében az emlékek. Ennek a tárolóegységnek a neve angolul Random Access Memory - véletlen elérésű memória -, röviden RAM.

Ennek méretét bájtban szokták megadni, minél nagyobb a szám, annál gyorsabban képes működni a gép, egyszerre több alkalmazást is tudunk futtatni rajta. Például szövegszerkesztés közben hallgathatunk zenét, futhat a háttérben valamilyen telepítés és akár csetelhetünk is közben.

A RAM célja, hogy elérhetővé tegye a munkavégzéshez szükséges adatokat, ameddig azokra szükség van. Együttműködik a processzorral: a RAM biztosítja azokat az adatokat, amelyekkel az dolgozik. Minél közelebb van ez a két rész egymáshoz, annál gyorsabb lesz a gépünk.

A memória teljesítménye laptopok esetében 8, 16 vagy akár 32 GB is lehet. Mivel a hardver bővíthető, érdemes élni ezzel a lehetőséggel, hiszen a CPU működéséhez elengedhetetlen, hogy a RAM-on tárolt adatok mindig elérhetőek legyenek. A háttértárolókra, merevlemezekre mentett információkhoz a CPU nehezebben fér hozzá, ilyenkor lassul be a gépünk.

Amennyiben használt laptopot vásárolsz nálunk, élhetsz a memóriabővítés lehetőségével, ezen kívül kérhetsz háttértárcserét is. Az ajánlataink között szerepel még a Windows operációs rendszer telepítése, továbbá extra kiterjesztett garanciát is kínálunk.

SSD - szilárdtest-meghajtó

Az SSD egy modern eszköz arra, hogy az adatokat biztonságosan tároljuk. Míg egy áramleállás során az összes adat törlődik a RAM-ból – ezért kell menteni munka közben minél többször – addig az SSD-ben továbbra is elérhető marad minden.

Ez valójában egy háttértároló, amely nem tartalmaz mozgó részeket, így működése gyorsabb és megbízhatóbb, mint az ismert HDD-ké. Laptopokban ilyet találunk, ennek méretét is bájtban adják meg. Manapság nem ritka az akár 512 GB-nyi tárhellyel rendelkező SSD sem. A PC Aréna új laptopjai között több ilyet is találsz.

Reméljük, kicsit jobban átlátod most már, melyik rövidítés mit jelent. Természetesen munkatársaink a rendelkezésedre állnak és segítenek dönteni a vásárláskor, hogy az igényeidnek megfelelő eszközt választhasd ki. Hívj minket, ha kérdésed van az eszköz paraméterivel kapcsolatban!