Előre összeállított vagy magunknak épített PC: melyik a jobb választás?
PC Aréna Blog

Előre összeállított vagy magunknak épített PC: melyik a jobb választás?

Sep 22, 2021

Ha számítógép vásárlása mellett döntünk, alapvetően két lehetőség van. Választhatunk olyan PC-t, melyet szakember által összeállítva vásárolunk meg, de saját gépünket akár saját magunknak, alkatrészenként is összeállíthatjuk.

Mindkét megoldásnak megvannak a maga előnyei, melyeket most összegyűjtöttünk annak érdekében, hogy megkönnyítsük a döntést!

Magas személyre szabhatóság: ezért jó az egyedileg összeállított számítógép

Nem is kérdés, hogy a saját kezűleg megépített számítógép legfőbb előnye a magas személyre szabhatóság. Ha nem előre összeállított PC mellett döntünk ugyanis, abban az esetben a legapróbb alkatrészt is magunk választhatjuk meg újdonsült számítógépünkbe. Ez sokak számára meghatározó lehet, de különösen azok döntenek így, akik gépüket valamilyen speciális céllal vásárolják.

A legtöbb esetben a saját építésű gépek mellett a megszállott játékosok döntenek, hiszen az ő számukra a legfontosabb, hogy az alaplap és a videókártya mindig a lehető legjobb teljesítményű legyen, és természetesen a gép hűtése is jól bírja a hosszú órákig elhúzódó virtuális csatákat.

De sokszor azok is szívesebben állítják össze saját konstrukciójukat, akik a PC-t nagy teljesítményt igénylő munkához, például grafikához vagy videószerkesztéshez használják.

Az egyénileg összeállított számítógép hátránya a magas ár lehet, hiszen abban az esetben, ha minden hardverből a legjobbat keressük, általában sokat kell fizetnünk. persze abban az esetben, ha tudjuk, hogy hogyan válogassuk össze a megfelelő alkatrészeket, az árat képesek lehetünk megfizethető kereteken belül tartani.

És ha már itt tartunk, fontos megjegyezni azt is, hogy saját számítógép összeállításába kizárólag akkor érdemes belefogni, ha értünk ahhoz, amit csinálunk. Sőt, akár ilyenkor is érdemes lehet olyan szakember segítségét kérni, aki nem csak hobbiszinten foglalkozik az informatikával, hanem hivatása miatt naprakész információval rendelkezik azt illetően, hogy milyen hardverek jelentik a legjobb döntést számunkra.

Kényelem és megbízhatóság: az előre összeállított PC előnyei

Az előre összeállított PC esetében nincs szükség arra, hogy túl sokat tervezzünk és egyenként beszerezzük a szükséges alkatrészeket. Ez egyrészt jóval kényelmesebb, másrészt jóval olcsóbb megoldás is egyben. A szakemberek mindent elvégeznek helyettünk, nekünk pedig nincs más dolgunk, mint élvezni a megvásárolt gép által kínált előnyöket.

Ez a megoldás természetesen kevesebb lehetőséget biztosít a személyre szabás terén, azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a megvásárolt gép idővel ne lenne fejleszthető, átalakítható. Amennyiben később erősebb videókártyára vagy nagyobb teljesítmény processzorra lenne szükségünk, ez bármikor beszerezhető, és a legtöbb előre összeállított PC memóriája is igény szerint bővíthető.

A felújított PC-k esetében pedig a szakemberek ügyelnek arra, hogy az adott gépbe a lehető legjobb minőségű, hosszú élettartamú alkatrészek kerüljenek. Így ezek közt például azok is megtalálhatják a számukra ideális gépet, akiknek munkaeszközre van szükségük. A felújított munkaállomások ennek a célnak például tökéletesen megfelelnek, és már egy új, csúcskategóriás PC árának a töredékéért is elérhetők.

Melyik megoldás a jó döntés számomra?

Abban az esetben, ha valódi számítógép-guru vagy, akinek nem csak a végeredmény, de a gép megépítésének folyamata, az ezzel járó szerelés, alkatrészrendelés és egyéb molyolás is fontos, egyértelmű, hogy a te megoldásod a saját építésű PC lesz.

Viszont, ha nem szeretnél rengeteget bajlódni, ha nem szeretnél túl sokat költeni az alkatrészekre külön-külön, és ha nem szeretnéd azt, hogy valami hiba csússzon a számításba, akkor érdemes olyan asztali számítógépet vásárolnod, melyet a szakértők már előre összeállítottak neked. Ez ugyanis jóval kényelmesebb és olcsóbb megoldás is lehet, és egyáltalán nem jelenti azt, hogy rosszabb gépet kapnál, mint egy egyénileg épített PC esetében.

A felújított business class PC-k közt például a legtöbb gép messze felülmúlja azokat, melyeket a legtöbb bolt polcain kapható alkatrészekből építhetnél, és nemcsak teljesítményét, de élettartamát tekintve is kiemelkedő darab.