Erre a 3+1 dologra figyelj, mielőtt használt laptopot vásárolsz
PC Aréna Blog

Erre a 3+1 dologra figyelj, mielőtt használt laptopot vásárolsz

Sep 21, 2020

Ha használt laptopot szeretnénk vásárolni, rengeteg lehetőség közül választhatunk. Az apróhirdetéseket böngészve megannyi visszautasíthatatlannak tűnő ajánlat jöhet velünk szembe. Azonban érdemes kétszer is átgondolni, hogy engedünk-e a kísértésnek.

A rejtett hibákért ugyanis senki nem vállal garanciát, a rossz választást helyrehozni pedig nagyon sokba kerülhet.

Most mutatunk négy olyan dolgot, amire mindenképp érdemes odafigyelnünk, ha használt laptop vásárlása során nem szeretnénk mellényúlni.

Mire használták korábban a gépet?

Egy használt számítógép esetében rendkívül sokat számít, hogy korábbi tulajdonosa mire használta az eszközt. Folyamatos munkára, esetleg csak otthoni szórakozásra, internetezésre?

A munkára használt gépek általában nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, azonban általában strapabíróbbak és erősebbek az otthoni használatra tervezett gépeknél.

Abban az esetben, ha hosszú távra tervezünk, érdemesebb az előbbi kategóriát választanunk, azonban figyeljünk oda arra, hogy a használt üzleti gép megbízható helyről származzon. Egy egyszerű, használt laptop helyett érdemes teljesen felújított, ellenőrzött épet választanunk, hiszen ilyen módon biztosak lehetünk abban, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket.

Milyen állapotban van a burkolat?

Használt laptop vásárlása esetén érdemes odafigyelni a burkolat állapotára. Ez természetesen nem csak a megjelenés szempontjából fontos, hiszen a kopások, ütések és egyéb sérülések akár azt is jelezhetik, hogy a gép nem csak kívül, de belül sincs rendben.

Mi a PC Arénánál minden hozzánk kerülő laptopot alaposan megvizsgálunk, kívül és belül is, és nem csak a látványos problémákat, de a legapróbb esztétikai hibákat is javítjuk burkolatukon. Mindezt annak érdekében, hogy még annál is szebbek és strapabíróbbak legyenek, mint új korukban voltak.

Milyen állapotban van a hardver?

A külső persze nem minden. Sőt! A megjelenésnél sokkal fontosabb az, mi dolgozik a motorháztatő alatt, és milyen állapotban van az általunk kiszemelt gép hardvere. Az apróhirdetési oldalakon sokszor futhatunk bele olyan laptopokba, melyek ár-érték aránya látszólag verhetetlen.

Azonban ezeknél a gépeknél gyakran később derülnek ki a rejtett hibák, melyekről sokszor az aktuális tulajdonos sem tud.

A felújított üzleti laptopok esetében ilyen problémától nem kell tartanunk. Mielőtt a gépek újból forgalomba kerülnének, precíz vizsgálaton és teljes felújításon esnek át. Így biztosak lehetünk abban, hogy a vásárlás után hosszú ideig nem kell a hardver cseréjére, a rejtett hibákból adódó szervizelésre költenünk.

Milyen felszereltséggel kapod a gépet?

Sokszor hallottunk már olyan történetet, melynek alanya apróhirdetés útján vásárolt használt laptopot. A gép első ránézésre tökéletesnek tűnt. Kívül-belül hibátlan, a legjobb hardver muzsikál benne, ár-érték arányban tehát verhetetlen. Aztán persze a beüzemelés után jöttek a kisebb-nagyobb meglepetések.

Nem frissíthető, tört operációs rendszer, a megbízható vírusirtó hiánya, és még a szövegszerkesztő is egy illegálisan letöltött, nem jogtiszta szoftver.

Ezek látszólag olyan problémák, melyek nem végzetesek, hiszen gépünket akár tört Windows-zal is használhatjuk, ugye? Sajnos azonban a nem jogtiszta szoftverek és a tört operációs rendszer komoly biztonsági rést jelentenek, melyen keresztül a hackerek könnyedén betörhetnek számítógépünkbe és megszerezhetik személyes adatainkat.

A kellemetlen meglepetések elkerülhetők abban az esetben, ha használt gépet csak megbízható helyről vásárolunk, ahol külön figyelmet fordítanak arra, hogy a gépeken kizárólag jogtiszta szoftverek és a legmegbízhatóbb, frissíthető operációs rendszer fusson.