Hogyan válaszd ki a számodra tökéletes laptopot?
PC Aréna Blog

Hogyan válaszd ki a számodra tökéletes laptopot?

Sep 14, 2020

Ha laptopot szeretnénk vásárolni, ma már a gépek több kategóriájából is választhatunk. A hipermarketek polcain található, egyszerű daraboktól kezdve, egészen a munkára tervezett, komoly tudású és strapabíró eszközökig. A lehetőségek száma szinte végtelen.

A számunkra megfelelő modell megtalálása tehát nem egyszerű, pláne abban az esetben, ha nem konyítunk az informatikához.

Milyen célból szeretnél gépet vásárolni?

Először is el kell döntened a következőt: munka vagy szórakozás céljára szeretnél laptopot vásárolni? Csak interneteznél és filmeket néznél, vagy a legújabb játékokkal is szeretnél játszani? Egy egyszerű szövegszerkesztőből dolgozol, vagy videókat vágsz, és 3D grafikákat tervezel?

Minden egyes célra más és más felszereltségű gépre lesz ugyanis szükséged. Míg a legalapvetőbb dolgokhoz akár egyszerű, általános felhasználásra tervezett gép is megfelelő lehet, addig a munkához már érdemes egy üzleti gépbe, a játékok futtatásához pedig egy gamer laptopba fektetned.

A kategóriák közt természetesen lehet némi átjárás, hiszen egy erősebb üzleti vagy gamer gép az általános, otthoni célok kielégítésére is megfelel, fordítva azonban már sajnos más a helyzet.

Mi a különbség a különböző kategóriák közt?

  • Általános használat

Az általános, otthoni használatra tervezett laptopok általában olcsón, akár hipermarketek polcairól is beszerezhetők. Tervezésük során a gyártók arra törekszenek, hogy minél kedvezőbb áron hozzájuthass ezekhez a gépekhez.

Kialakításuk dizájnosabb, színes, vagy épp extra vékony burkolatokkal is találkozhatunk. Az esetek többségében viszont kevésbé strapabíró anyagból készülnek, legtöbbször sima műanyag borítással kerülnek a boltok polcaira.

  • Üzleti laptopok

Az üzleti laptopok teljesítményüket tekintve jóval erősebbek, gyártásuk során pedig mind az anyaghasználatra, mind a biztonságra nagyobb figyelmet fordítanak. Kevésbé dizájnosak, azonban kialakításuk masszív, megerősített műanyagból vagy fémből készített házban vásárolhatjuk meg őket.

Egy business class laptop éppen ezért otthoni használatra is jó választás lehet, hiszen teljesítményét és kialakítását tekintve is erősebb az átlagos gépeknél, így munkára és magáncélokra is tökéletesen használható.

  • Gamer laptop

A gamer gépek belső felszereltségüket tekintve különböznek, hiszen kifejezetten arra tervezték őket, hogy a legújabb videójátékok is simán fussanak rajtuk. Ennek érdekében erősebb processzorral és videókártyával vannak felszerelve, és gyakran hűtési rendszerük is speciális.

Új, használt, vagy felújított?

Ha sikerült eldöntened, milyen kategóriájú gépet vásárolnál, jöhet a következő lépés. El kell döntened, mennyi pénzt szánsz álmaid laptopjára.

  • Új gép

Ha minden áron új gépet szeretnél, a legolcsóbb megoldást az általános felhasználásra tervezett laptopok jelentik. Ezekhez már néhány tízezer forint ellenében hozzájuthatsz, azonban érdemes a rövidebb élettartammal vagy a gyakoribb szervizeléssel is számolnod. Az új üzleti gépek és gamer laptopok gyakran az általános gépek árának ötszörösébe is kerülhetnek.

  • Használt gép

A használt gép vásárlása olyan, mintha zsákbamacskát vennél. Sosem tudhatod, mit is kapsz pénzedért cserébe, és az alapvetően jó vételnek tűnő laptop mennyi idő után mondja be majd az unalmast. Ha minden áron használt laptop mellett döntesz, érdemes azt a vásárlás előtt akár egy szakember segítségével is átvizsgálni, aki meg tudja mondani, hogy valóban jó döntés-e a vásárlás.

  • Felújított gép

A felújított gépek esetében azonban már egészen más a helyzet. A felújított laptopok egyáltalán nem egyenlőek az apróhirdetésekből ismert használt gépekkel. Prémium kategóriás, üzleti gépek, melyek komoly felújítási munkán és ellenőrzésen mennek keresztül azelőtt, hogy újból forgalomba kerülnének.

Gyakorlatilag olyan használt laptopok, melyeket teljesen újjá varázsolunk. Ha kell, új alkatrészek, külső és belső tisztítás és megfelelő termékkonfiguráció után. Végeredményképp pedig az üzleti gépek eredeti árának töredékéért juthatsz hozzá. Nem kell többet fizetned értük, mint egy általános felhasználású laptopért, pénzedért cserébe mégis jóval megbízhatóbb, erősebb gépet kapsz.

Ezek tudatában már magabiztosabban vághatsz neki a feladatnak, és találhatod meg azt a laptopot, ami számodra is ideális és hosszú évekig hű társad lehet a munkában vagy a szórakozásban.