Hasznos tippek önéletrajz készítéséhez
PC Aréna Blog

Hasznos tippek önéletrajz készítéséhez

Aug 02, 2023

Milyen egy jó önéletrajz?

 

Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz, ha csak nem az, hogy az a jó önéletrajz, amely eljuttat az állásinterjúig. A szakértők is egyetértenek abban, hogy manapság ez ennek a dokumentumnak a legfőbb célja, se több, se kevesebb.

Éppen ezért sokszor felesleges túl hosszúra nyújtani, aprólékosan bemutatni eddigi eredményeinket, hiszen ezt az állásinterjún majd megtehetjük. Ha egy HR-es 3-4 oldalas önéletrajzot lát, esélyes, hogy el sem olvassa.

Mindenképpen fontos, hogy a CV jól áttekinthető és kellően informatív legyen, és a legerősebb képességek legyenek benne kiemelve. Alapvető dolognak tűnik, de azért megemlítjük, hogy figyelj a helyesírásra és a nyelvhelyességre az írás során, a kész dokumentumot nézesd át egy ismerősöddel is.

Kézzel és géppel írott önéletrajzok

Az önéletrajz lehet kézzel és géppel írott, természetesen a XXI. században ez utóbbi a megszokottabb, de azért még mindig vannak olyan pozíciók, amiket kézzel írott CV-vel lehet csak megpályázni.

A legegyszerűbb az, ha egy sablon alapján készítjük el a bemutatkozó dokumentumot, ehhez mindenképpen szükség lesz egy számítógépre vagy laptopra, amelyen Microsoft Office is van telepítve. Ha te még nem rendelkezel ezzel az eszközzel, nézz szét kínálatunkban, és válaszd ki a számodra legmegfelelőbb gépet a szoftverrel. A PC Aréna Microsoft® Authorized Refurbisher Partner, így az Office 365 szoftvercsomagot kedvező áron tudjuk feltelepíteni.

A Word sablonok között vannak kimondottan önéletrajz és kísérőlevél írásához tervezett minták, ez alapján könnyen összeállíthatjuk a pályázatunkat egy adott pozícióra. Kezdőként és tapasztalt munkavállalóként is találsz olyan sablont, amit tudsz használni. Hogy egy kicsit jobban kitűnj a többi jelentkező közül, változtasd meg a betűtípust vagy az alapszínt.

A kész dokumentumot érdemes PDF formátumban elmenteni, és egyértelmű névvel ellátni. Hozz létre több mappát is a gépeden, ha több állásra is beadod a pályázatot, hogy ne keveredjenek össze a doksik.

Modern CV-k a XXI. században

Tévedés azonban azt hinni, hogy csak dokumentumalapú önéletrajzok léteznek, manapság nem ritka, hogy videós bemutatkozó anyagot kérnek a cégek, esetleg egy űrlapon keresztül lehet hozzájuk jelentkezni.

Ha a kreatívabb megoldások híve vagy, akkor egyéb alkalmazásokat is felhasználhatsz a figyelem felkeltésére, például Google Diák segítségével prezentációt is készíthetsz szakmai tapasztalatodról.

Nézz utána a neten, milyen lehetőségek vannak még! Keress fel állásportálokat, ahol regisztrált felhasználóként megadhatod az álláspályázatokhoz szükséges adatokat, így a cégek is nagyobb eséllyel találnak rád.

Milyen adatokat kell tartalmaznia egy önéletrajznak?

A személyes adatok közül a nevet és valamelyik elérhetőséget mindenképp. A lakcím nem szükséges, de a telefonszám és az e-mail-cím, esetleg a LinkedIn-profil elvárt. A tanulmányok részben érdemes megemlíteni olyan tanfolyamokat is, amelyek kapcsolhatók a megpályázott munkakörhöz.

A végzettségek mellett a szakmai tapasztalatokra kell részletesebben kitérni, példákkal alátámasztva bemutatni az elért eredményeket. Törekedj arra, hogy konkrétumok is szerepeljenek az önéletrajzban egy-egy projekt kapcsán!

Nyelvismeret, számítástechnikai ismeretek, jogosítvány megléte – ezeket az információkat is gyakran kérik a HR-esek. Fontos az is, hogy a soft skillek is legyenek megjelenítve valamilyen módon a CV-ben. A különböző sablonokban ennek kreatív kivitelezésére is találsz mintát.

Az önéletrajzírás nem egyszeri alkalom, mindig pozícióhoz kell szabni. A dokumentumszerkesztéshez szükséges eszközöket tőlünk is megrendelheted. A laptop vagy PC mellett szükséged lehet még nyomtatóra, webkamerára, mikrofonra, fejhallgatóra is többek közt. Nézz szét kínálatunkban és szerezz be minden számítástechnikai kiegészítőt, amire a sikeres álláskereséshez szükséged lehet!