Készülj! Hamarosan megszűnik a Windows 8.1 támogatása!
PC Aréna Blog

Készülj! Hamarosan megszűnik a Windows 8.1 támogatása!

Jan 04, 2023

Sokak számára ijesztő lehet, hogy 2023. január 10-ével megszűnik a Windows 8.1 mindennemű támogatása. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban, és hogy téged érint-e, a cikkünkből kiderül. Készülj, lehet, hogy neked is frissítened kell egy újabb verzióra!

Mit kell tudni a Windows 8.1-ről?

A Windows operációs rendszer az egyik legnépszerűbb, ami a számítógépeken fut. Mivel folyamatosan fejlesztik, beláthatjuk, hogy bizonyos idő után a régebbi verziókat nem támogatják tovább, helyettük újra kell váltani. Most a Windows 8.1 van soron.

Nem újdonság ez, korábban is így járt el a gyártó. A Windows 8 támogatása már 2016. január 12-én megszűnt, amit sokan nem is bánnak, ez a verzió ugyanis nagy ellenállást váltott ki többekből a 2012-es megjelenése idején. Biztosan te is emlékszel a modernnek nevezett felhasználói felületre: a kattintható színes csempékre.

Később kicsit átalakították ezt a terméket a gyártók, így született meg a Windows 8.1, mely jóval többek tetszését nyerte el. 2013. október 17-én indították útjára ezt a verziót, épp egy évvel a „nagytestvére” után. Most azonban, hogy már a Windows 11 is elérhető, a gyártó úgy döntött, megszűnteti e szoftver támogatását.

Mit jelent, hogy megszűnik a Windows 8.1 támogatása?

Ez a hír sokakat megrémiszthet, azonban ha elvégzed a szükséges lépéseket, nem kell attól tartanod, hogy kár ér téged. Ha Windows 8.1-et használsz a laptopodon vagy a számítógépeden, akkor az továbbra is működni fog, ám veszélynek lesz kitéve.

  1. január 10-e után ugyanis a Microsoft nem fogja frissíteni a Windows 8.1 alatt futó alkalmazásokat, nem támogatja a javításokat. Így akár a zsarolóprogramok, vírusok, kártevők könnyen megfertőzhetik az eszközödet egy támogatott vírusirtó nélkül. Pár napig még letölthetsz még Windows 8.1-en futó alkalmazásokat, játékokat, de azok frissítését sem fogod elérni a későbbiekben. És sok újdonságról is lemaradsz, ha nem váltasz!

Éppen ezért, bár lehetséges, de nem érdemes megtartani a Windows 8.1 operációs rendszert, inkább új verzióra kell frissíteni. Hosszabb távon ez éri meg jobban, és hidd el, bármennyire is hasznos számodra a jól ismert felület, a Windows 10 vagy 11 használata is nagyon könnyen elsajátítható. Nálunk ráadásul harmadáron beszerezhető a Windows 10 Home és a Windows 10 Pro is!

Mit tegyél, ha váltani szeretnél?

Minden szakértő azt ajánlja, válaszd a Windows 10-et vagy 11-et. Ez utóbbi jelenleg a legújabb verzió, mely még sokáig elérhető lesz. A Windows 10 is sokak gépén fut, csak jókat hallani róla, de ennek 2025. október 14-én jár le a támogatottsága.

Ahhoz azonban, hogy válts, meg kell tudnod, működne-e a gépeden az új szoftver. A 10 év alatt ugyanis nagyon sokat fejlődtek a PC-k és laptopok, ezért nem is biztos, hogy a megfelelő gyorsasággal tudna üzemelni az eszközödön a Windows újabb verziója.

Lehet, hogy szükséged lesz eszközcserére is?

Nézz szét használt laptopjaink között, mert ezekhez választhatsz Windows 10 Home és Windows 10 Pro csomagot is. Bármelyik operációs rendszert is kéred, az alábbiakat is adjuk hozzá: videólejátszó, képnézegető, Skype, filekezelő, tömörítő, PDF-olvasó és még sok minden más. Összesen 12+1 esszenciális, kihagyhatatlan, előre telepített segédprogram, amit előbb-utóbb úgyis be kellene szerezned a hatékony felhasználói élményért.

Miben tudunk még segíteni?

A PC Aréna szakértői csapata mindenben áll a rendelkezésedre a Windows 8.1 lecseréléséhez. Ne felejtsd el biztonságos helyre menteni fájljaidat, képeidet, mielőtt elindítod a frissítést. Ehhez szerezd be tőlünk a szükséges eszközöket: kábeleket, átalakítókat.

Ha kérdésed van, keress minket elérhetőségeinken, és közösen kitaláljuk, hogyan hozhatod ki a legjobbat a Windows 8.1 támogatásának megszűnéséből!