Mi az a digitális lábnyom?
PC Aréna Blog

Mi az a digitális lábnyom?

Jul 05, 2023

A digitális lábnyom, melyet észre sem veszünk

Az internet megjelenésével együtt alakultak ki az internetes szokások is, és ahogy a technológia fejlődött, úgy lett egyre meghatározóbbá a mindennapjainkban az, hogy szinte mindent az online térben intézünk.

Ma már teljesen természetes, hogy ha keresünk egy információt, nem a könyvtárba visz az első utunk, hanem egy keresőbe írjuk be az adott kifejezést, a netet használjuk tanulásra, művelődésre, de még inkább szórakozásra, vásárlásra.

A közösségi média megjelenésével egyre nyitottabbá váltak az emberek, és olyan tartalmakat is megosztottak az ottani felhasználókkal, amelyek esetleg csak a legszűkebb családi, baráti körre tartoztak. Szerencsére ez a trend visszaszorulóban van már, sokan rájöttek arra, mennyire veszélyes, ha információkat teszünk közzé magunkról az interneten.

A rendszer ugyanis gyűjti rólunk az adatokat, és minél több infót talál rólunk, annál nagyobb eséllyel alakítja ki virtuális profilunkat, amelyeket később a hozzáférők fel is használhatnak ellenünk.

A digitális lábnyom és a gyerekek

Ez lényegében a digitális lábnyom (angolul digital footprint): a különböző szervereken tárolt adataink összessége, amelyek évek alatt gyűltek össze rólunk az online világban. Sokszor nem is vagyunk tisztában azzal, hogy minden egyes tevékenységünkkel növeljük a méretét.

Elég csak lájkolni egy posztot, megnyitni a keresőből egy blogcikket, a felajánlott hírek közül a számunkra érdekeset kiválasztani – és máris rengeteg dolog tudható meg rólunk. Mi, felnőttek ma már jobban odafigyelünk a neten is, védve személyes adatainkat, hiszen az elmúlt évek alatt rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk már, de gyermekeink számára nekünk kell megtanítani a tudatos internethasználatot.

Éppen ezért arra biztatunk mindenkit, aki gyermekének, unokájának rendel laptopot, számítógépet, mobiltelefont vagy tabletet, hogy a használat előtt beszélje át a csemetével, melyek azok a veszélyek, amelyekkel az interneten találkozhatnak.

Bár az iskolákban van digitális kultúra nevű tantárgy, érdemesebb családi körben megbeszélni a legalapvetőbb információkat. Mit szabad posztolni a Facebookon, Instagramon és mit nem? Milyen adatokat adhat meg a gyerek, ha feliratkozik egy oldalra? Hogyan böngészhet biztonságosan az interneten? Ha kell, többször is vegyük elő ezeket a témákat a beszélgetések során.

Hogyan csökkenthető a digitális lábnyom?

Amikor internetezünk, mindig törekedjünk arra, hogy a lehető legkevesebb adatot szolgáltassuk ki magunkról. Itt olvashatsz néhány hasznos tippet erre vonatkozóan:

  • A közösségi médián a profilodat állítsd privátra!
  • Csak olyan tartalmat ossz meg, amelyből nem derülnek legféltettebb személyes adataid, mert ezekkel később bárki visszaélhet.
  • A fényképeid is legyenek vállalhatóak. Ma már a személyiségi jogok miatt engedélyt kell kérned ahhoz is, hogy más emberekről tegyél ki képet.
  • Ha csak teheted, böngéssz inkognitó módban!
  • Csak megbízható webáruházaktól rendelj árut!
  • Rendszeresen ellenőrizd, milyen adatokat mentett el rólad a net: írd be a keresőbe a neved, és nézd meg a találatokat. Mindegyik vállalható? Ha nem, nézz utána, hogyan lehet eltűntetni a nyilvános megjelenéseidet.
  • Használj különböző jelszavakat a platformjaidon!
  • Védd a számítógépedet vírusirtó szoftverrel! A G Data Antivírus és G Data Internet Security legújabb verzióit tőlünk is megrendelheted használt laptop vásárlásakor. Élj a lehetőséggel, hiszen ezek a szoftverek biztonságosabbá teszik az internethasználatot.

A PC Aréna blogjában további hasznos információkat találsz a kiberbiztonsággal kapcsolatban is, olvasd rendszeresen írásainkat!