Mi mindenre használhatják a gyerekek a gépet nyáron?
PC Aréna Blog

Mi mindenre használhatják a gyerekek a gépet nyáron?

Jul 26, 2023

Online játékok – korlátok között

 

Természetesen a játékokra minden gyereknek szüksége van, hiszen a játéktevékenység során vezetik le a bennük lévő feszültséget. A kisgyermekek számára nagyon sokféle hasznos játékszert kínálnak a boltok, ezekkel kint és bent is lehet ügyködni, képesek hosszú időre lekötni a gyerekek figyelmét.

Más a helyzet a kisiskolásokkal, akik már kevésbé igénylik a folyamatos játszást, lehet, hogy unják is a meglévő játékaikat, és az online világ már jobban érdekli őket. Ezek a gyerekek már szívesen mennek fel az internetre, hogy izgalmas játékokban tegyék próbára képességeiket.

Ezt nyugodtan megengedhetjük nekik, persze időkorlátot szabva. Az nem jó, ha 8-10 órát is a monitor előtt ülnek, netán a tabletükkel a kezükben az ágyon fekve csak játszanak. Érdemes kisebb feladatokat, házi munkát adni nekik, amelynek elvégzése után jutalomképpen kicsit játszhatnak az online térben.

Kapcsolattartás a barátokkal

Az is könnyen megérthető, hogy ezek a kisiskolások szükségét érzik annak, hogy barátaikkal, ismerőseikkel tartsák a kapcsolatot. Nyáron azonban ez nem olyan könnyű, hiszen a kispajtások közül sokan nyaralnak, vagy a vidéki nagymamához utaznak, így nem marad más lehetőség, csak a csetelés, online levelezés, videóhívás.

Tanítsuk meg a gyerkőcnek, hogyan használhatja ezeket a kommunikációs eszközöket, mire figyeljen oda. Tudatosítsuk benne, hogy idegenekkel a neten sem szabad szóba állni, és a levelezések során titkos, másra nem tartozó információkat ne adjanak meg senkinek.

Nem mindegy az sem, milyen fényképeket, videókat továbbítanak társaiknak. Erről is beszélgessünk el velük, hívjuk fel a figyelmet a cyberbullying jelenségre. A cyberbullying azt jelenti, internetes zaklatás, és leginkább a kamaszok körében terjed. Áldozatai csúfolódó, alázkodó üzeneteket kapnak társaiktól vagy idegenektől, és az elkövetők gyakran felhasználnak a nyilvánosság előtt olyan fotókat is, amelyeket az áldozatok jóhiszeműen küldtek el barátaiknak, ismerőseiknek.

Tanulni is kell!

Harmadrészt az otthoni laptopok, számítógépek tanulásra is használhatók. Bár még messze van az iskolakezdés, nem árt gyakorolni kicsit: olvasást, számolást és helyesírást sem. Ehhez nagyszerű oldalakat találunk fent a neten, de a tabletekre applikációk is letölthetők.

A játékot és a tanulást ötvözhetjük is. Keressünk olyan készségfejlesztő feladatokat, amelyek észrevétlenül tanítanak meg bizonyos képességeket, például a logikát, problémamegoldást.

De a későbbi sikerekre gondolva célirányosan megismertethetjük a gyerkőcöt az alapvető számítástechnikai feladatokkal is: például gyakoroltathatjuk vele a szövegszerkesztést vagy fogalmazásírást a Wordben, a rajzolást és az egérhasználatot a Paintben, de adhatunk nekik egyszerűbb keresési feladatokat is, amihez a böngészőt kell használni.

Természetesen jó, ha van Microsoft Office is telepítve a gépre, mert az iskolában is ezt fogják használni, így a gyerek közelebbről megismerkedhet a legfontosabb parancssorokkal, billentyűkombinációkkal a nyári szünetben.

Ha még nincs a háztartásban számítógép vagy laptop, amit a gyerekek is használhatnak, akkor mindenképp nézz szét a kínálatunkban. A játékokhoz, kapcsolattartáshoz és majd az iskolai házi feladatok elkészítéséhez is tökéltesen megfelelő lehet egy használt laptop otthonra, amelyet kedvező áron szerezhetsz be oldalunkon. Ezeket csak be kell kapcsolni, minden előre fel van telepítve, így a csemete azonnal használatban tudja venni.