Miért melegszik túl a laptop? Mi a megoldás?
PC Aréna Blog

Miért melegszik túl a laptop? Mi a megoldás?

Nov 01, 2023

Amit a laptop hűtéséről tudni érdemes

A laptop egy igen bonyolult szerkezet, amelynek belsejében sok hasznos alkatrész van „összezsúfolva”. Mivel sokkal kisebb hely áll rendelkezésre, mint egy asztali számtógép esetében, különösen fontos a gép rendszeres tisztítása, karbantartása.

Sok esetben ugyanis az okozza a laptop meghibásodását, hogy apró porszemek, szöszök kerülnek a gép belsejébe, amelyek egy idő után akadályozzák a megfelelő működést. Ezek a porszemek akár a ventilátor lapátjain is megtelepedhetnek. Azáltal pedig, hogy a hűtő nem tudja ellátni a feladatát, egyes alkatrészek felforrósodnak: ez vezethet akár a laptop leállásához is.

De hogyan kerül por a laptopba? Nos, ez egy teljesen természetes folyamat, ahogyan a szekrények polcain is megül a por, ugyanúgy a laptopba is bekerülnek a szemcsék. Különösen igaz ez akkor, ha gyakran használod a gépet az öledben tartva, ágyban fekve. Célszerű mindig kemény felületre helyezni a hordozható gépet, ahol kevesebb a por. A textilekből (nadrág, takaró) származó apróbb szöszök is rontják a hűtés hatásfokát megtelepedve a ventilátor lapátjain.

Hogyan zajlik a hűtés a laptopokban?

A működés során a legtöbb hőt a processzor, vagyis a CPU és a videóchip (GPU) termeli. Ezek hűtése elsődleges, ezért terveztek hűtőrendszert a laptopokba. Amikor azonban a hűtésben szerepet játszó alkatrészek porral szennyeződnek, a teljesítmény is csökken.

A laptop hűtése során a chippel érintkező hőelvezető cső a termelt hőt elvezeti, így gátolja a GPU túlmelegedését. A cső lamellákban végződő része a ventilátorral érintkezik, amelynek szerepe kettős. Egyrészt a szobahőmérsékletű levegőt továbbítja a hűteni kívánt alkatrészek felé, másrészt a szellőző rések felé viszi a túlforrósodott levegőt. Ez a folyamat akkor optimális, ha a ventilátor folyamatosan tud dolgozni, a lapátjai tiszták.

 Ha azt hallod, hogy a gép hangosabb, zajosabb a megszokottnál, vagy észreveszed, hogy a szellőző nyílásokon melegebb levegő távozik, akkor gyanakodhatsz arra, hogy a ventilátor magasabb fokozatra kapcsolva dolgozik az optimális hőmérséklet eléréséhez.

Ilyenkor mindenképpen érdemes elgondolkodni egy laptoptisztításon, mert előfordulhat, hogy a gép belsejében nagy a porlerakódás, ami a ventilátort is érinti, ezért van, hogy túlmelegszik a laptop.

Mi a teendő, ha túlmelegszik a laptop?

A szakértők javaslata alapján célszerű félévente-évente szervizbe vinni a laptopot a szakszerű tisztítás érdekében. Semmiképpen ne kezdj hozzá otthon, hiszen nagyon sok kis apró alkatrész van beépítve a gép belsejébe, amelyeket megfelelő módon kell kezelni.

Sokan használnak sűrített levegőt a tisztításhoz, de ez sem üdvös megoldás. Előfordulhat ugyanis, hogy olyan mennyiségű por gyülemlett már fel a gépházban, amelyet ezzel a módszerrel nem tudunk eltávolítani, sőt csak további károkat okozunk.

A CPU és GPU hűtéséhez való csövet egy speciális pasztával szokták bekenni, amelynek használatához csak a szakemberek értenek. Nem elég csak szétszerelni, kitakarítani és összeszerelni a gépet tehát, hanem apróbb karbantartási munkálatokat is végezni kell, amely szakértelmet kíván.

Ha szinte éjjel-nappal dolgozol, játszol, használod a géped, akkor hasznos lehet laptop hűtőpadot beszerezni annak érdekében, hogy csökkentsd a hőtermelést. Kínálatunkban is találsz ilyen terméket az egyéb alkatrészek között. Mindez azonban nem helyettesíti az évenkénti szervizelést.

Jó, ha tudod, hogy nálunk a használt laptopok felújítása során az első lépés mindig a tisztítás, így garantáltan olyan gépet kapsz kézhez, ahol a ventilátor és a többi alkatrész is tökéletesen működik. Idővel azonban ezeket az eszközöket is érdemes kitakarítani. Ez ügyben is keress minket bátran, az általunk forgalmazott termékek szervizelését vállaljuk.