Mik tartoznak egy számítógép hardver eszközei közé?
PC Aréna Blog

Mik tartoznak egy számítógép hardver eszközei közé?

May 01, 2024

Mik azok a hardver eszközök?

A számítógépes rendszerek két részből állnak, ezek együttesen járulnak hozzá a működéshez. A hardver a fizikai összetevő: a kézzel fogható tárgyak tartoznak ide, amelyek együttesen biztosítják a PC működését. Az angol “hard” szóból ered a kifejezés, amelynek jelentése: kemény, merev, szilárd. Tehát a hardver eszközök olyan részei a számítógépnek, amelyek láthatók, tapinthatók. Céljuk, hogy biztosítsák a szoftverek (soft=puha) futtatását.

Több minden tartozik ide, belőlük áll össze a gép, a többségük cserélhető is, így amikor valaki egyéni igényekre szabott PC-t állít össze, jól megválogatja a hardver eszközöket. Mi is külön kategóriába gyűjtöttük össze e kiegészítőket: nézz szét az Egyéb eszközök között! A perifériákat a könnyebb átláthatóság kedvéért szintén különválogattuk, bár ezeket is a hardverek közé sorolják.

Az ismert hardver eszközök

Nézzük, melyek a legismertebb hardver eszközök, és melyiknek mi a célja!

  • Alaplap: Ez a számítógép lelke, egy nagyon fontos eleme a PC-nek. Ez biztosítja ugyanis a kommunikációt a többi egység között. Tulajdonképpen egy többrétegű nyomtatott áramköri lapról van szó. Több csatlakoztató is található az alaplapon, többek közt a billentyűzetnek és egérnek, de USB-portokkal is fel van szerelve. Választáskor ezt is érdemes figyelembe venni.

A régebbi típusú alaplapokhoz külön kellett csatlakoztatni a videó- és hangkártyát, az újabb modelleken már ezek már integrálva vannak.

  • Processzor: CPU-nak is hívják, ez a központi adatfeldolgozó egység, sokan azt mondják rá: a számítógép agya. Minősége nagyban befolyásolja a gép működését. Teljesítményét GHz-ben adják meg, régebben csak egymagos processzorok voltak, ma már ezek többmagosak.

Két nagy processzorgyártó ismert manapság: az Intel és az AMD. A processzor kategória kínálatában is e kettő cég gyártmányait találod meg.

  • Memória: Két fajtája van. Az egyik a RAM, amely a közvetlen hozzáférésű memória, írható és olvasható. Mindig az aktuális programot tárolja. Ha kikapcsoljuk a gépet, akkor törlődik a tartalma. A ROM csak olvasható memória, ezen található az operációs rendszer.

A memória kiválasztásánál számít, mekkora a kapacitása. Ez az hardver eszköz bővíthető, így ha gyorsabb gépet szeretnél, van mód másikat beépíteni. Kínálatunkban épp ezért több száz memória is megtalálható.

További fontos hardver eszközök

Külön meg kell említeni a háttértárakat, amelyeken az adatok hosszú távú tárolása történik. A gépekben mindig be van építve egy merevlemez (winchester), amely mellé külső tároló is csatlakozhat (pl. pendrive, külső winchester, DVD- vagy CD-meghajtó).

Cél, hogy a winchester minél nagyobb kapacitású legyen: ma már akár 1 TB tárhellyel is rendelkezhet. Napjainkban azonban elterjedt a felhőbe mentés is, így az adatokat nem kell feltétlenül a merevlemezen tárolnod.

Háttértár cseréjére szintén van mód, ha nálunk vásárolsz eszközt, kiválaszthatod, hány GB-os legyen az SSD.

Fontos megemlíteni még a videó- és hangkártyákat, amelyek szintén hozzájárulnak a számítógép működtetéséhez. Ezek fajtája befolyásolja a kép- és a hang minőségét, grafikusok, videószerkesztők, gamerek éppen ezért a legjobbat választják ezekből. Kínálatunkban ezeket is megtalálod, ha a nem megfelelő az integrált verzió.

A perifériákról is essen szó! Ezek olyan hardver eszközök, amelyek a számítógéphez külsőleg csatlakoztathatók, a többségük nélkül nem is tudnánk dolgozni a PC-n. Két fajtájukat különböztetjük meg: a bemeneti és a kimeneti.

A bemeneti perifériák közé tartozik a billentyűzet, az egér, a videokamera és a mikrofon például, de a gamepad, joystick is ide sorolható. Kimeneti periféria a monitor és a nyomtató, de akár a modem is.

Egyes csoportosítás szerint minden olyan eszköz a perifériák közé tartozik, amely nem szerves része a gépnek, nem kell feltétlenül meglennie annak működéséhez: ilyen értelemben például a külső merevlemez vagy CD-meghajtó is ide sorolható.

Nézz szét oldalunkon, és rendeld meg azt a hardver eszközt, amelyre szükséged van, amennyiben gyorsabb, jobban működő számítógépet szeretnél! Ha magad állítanál össze egy PC-t, kérd bátran segítségünket!