Minden, amit a laptop akkumulátorról tudni érdemes
PC Aréna Blog

Minden, amit a laptop akkumulátorról tudni érdemes

Apr 26, 2023

Miért fontos az akkumulátor?

Akárcsak a mobiltelefonok esetében, a laptopoknál is szükség van a gép rendszeres feltöltésére. Mivel fontos számunkra a kényelem, azt szeretnénk, hogy minél tovább használhassuk a gépünket kötetlenül, azaz ne kelljen óránként töltenünk. Különösen fontos ez, ha utazás során gyakran vesszük elő a laptopot.

Új laptop vásárlásakor fontos szempont lehet az akkumulátor teljesítménye is, mert nagyon nem mindegy, hány órát tudunk az eszközön dolgozni anélkül, hogy áramforráshoz kellene csatlakoztatnunk.

Attól függően, hogy mire használjuk a laptopot, befolyásoljuk vele az akkumulátor működését. Könnyen belátható, hogy egy filmsorozat nézése vagy egy online játék játszása közben sokkal több energiát használ a gép, mintha csak böngészünk a neten.

Így konkrétan nem lehet megmondani, mennyi időt bír ki feltöltéstől feltöltésig egy aksi, de azért vannak irányszámok. Általánosságban elmondható, hogy minél energiaigényesebb munkát végzünk a gépen, annál hamarabb fog az akkumulátor lemerülni, jellemzően 2-3 órával hamarabb, mint kímélő üzemmódban.

Spórolj pénzt és energiát a helyes használattal!

Van néhány hasznos tipp arra, milyen módon tehetjük hosszabbá az akkumulátor töltöttségének időtartamát. Lássunk ezek közül néhányat!

  • Wi-Fi helyett vezetéket használj! - Ha megvan a laptop helye az irodában, home office-ban és onnan nem igazán mozdítod el, érdemesebb vezetékes internettel használni, semmint Wi-Fi-vel. Így kevesebb energiát fog fogyasztani a gép és gyorsabban töltődnek be az oldalak is.
  • Kapcsold ki, ami nem kell! - Ugyanígy, ha nem használsz adatátvitelhez Bluetooth-t és a tevékenységedhez nem fontos a billentyűzet háttérvilágítása sem, akkor kapcsold ki ezeket. Egy-egy dokumentum megszerkesztéséhez, e-mailek megírásához nincs szükség ezekre a speciális funkciókra.
  • Csökkentsd a fényerőt! - Észre sem vesszük, de gyakran 100%-os fényerővel használjuk a laptopot, holott ez nemcsak a szemünknek nem jó, hanem a pénztárcánknak sem. Sokkal hamarabb kell ennek következtében töltőre tenni a gépet, ami fogyasztja az áramot, csökkenti az akkumulátor teljesítményét, végső soron pedig új eszköz megvásárlásához vezet.
  • Ne hagyd töltőn a laptopot! - Sokan azt gondolják, az a legbiztosabb, ha teljesen feltöltött akkumulátorral dolgoznak. Ez is árthat azonban az eszköznek, így amikor elérte a megfelelő töltöttségi szintet az aksi, akkor húzd ki a töltőt a csatlakozóból és a gépből is. Ezzel inkább növeled az alkatrész élettartamát és a tűzvédelmi előírásokat is betartod.

Hogyan válasszunk új akkumulátort laptopba?

Sajnos azonban bármennyire is szeretnénk, a laptop akkumulátorok sem örök életűek, csak adott ciklusokra tervezték őket. Jellemzően 500 feltöltési ciklust követően romlik a teljesítményük – 2-3 év után –, ilyenkor válhat szükségessé a csere.

Régen kivehető aksik voltak, ma már az akkuk is a gép tartozékai, így, ha azt látod, hogy a laptopod folyamatos töltésre szorul, érdemes egy szervizt felkeresned, ahol orvosolni tudják a problémát. Az akkumulátor cseréjében, a kompatibilis eszköz megtalálásában mi is tudunk segíteni.

Persze olyan is lehetséges, hogy innentől kezdve csak áramforráshoz csatlakoztatva használod a készüléket, de ez egyrészt nagyon kényelmetlen, nem mindig megoldható, ráadásul nem is ezért vettél egy hordozható számítógépet.

Az akkumulátor teljesítményének csökkenését rövid határidőn belül követi egy új – vagy használt laptop – vásárlásának igénye. Ilyenkor általában már maga a gép is frissítésre, újratelepítésre szorul, és a csere sokszor kedvezőbb megoldásnak tűnik.

Kínálatunkban új és használt laptopokat is találsz, valamint számos kiegészítőt a működtetéshez. A felújított laptopok is jó minőségűek, a bennük lévő akkumulátor minimum 1-1,5 órát biztosan kibír töltés nélkül.

Javasoljuk, hogy igényeidhez mérten válaszd ki a megfelelő eszközöket, akár új, akár használt laptop vásárlásában gondolkodsz. Kollégáink szakszerű segítséget tudnak nyújtani, bátran keress minket kérdés esetén! Az általunk kínált készülékekre 2 év garanciát biztosítunk, a PC Aréna több éves tapasztalattal áll rendelkezésedre.