Monitor kedvező áron? Nálunk ez is lehetséges!
PC Aréna Blog

Monitor kedvező áron? Nálunk ez is lehetséges!

May 17, 2023

Monitor – de milyen legyen?

Nem egyszerű feladat a monitorok közül kiválasztani a legmegfelelőbbet, hiszen sok paramétert kell figyelembe venni a döntés során. Az első kérdés az legyen: mire fogjuk használni? Nem mindegy ugyanis, hogy irodai munkavégzéshez, grafikusi vagy tervezői munkákhoz, komoly játékokhoz, esetleg csak egyszerűen böngészéshez vagy filmnézéshez van szükség monitorra.

Vannak olyan esetek, mikor új monitort választani jobban megéri – például a gamerek esetében az esetek többségében ez a helyes megoldás. Akkor azonban, ha nem igénylünk különlegesebb extrákat, illetve szeretnénk, hogy a régebbi típusú eszközeinkkel is könnyen össze tudjuk kapcsolni a képernyőt, érdemes a használt monitorok között keresni. Itt ugyanis fogunk találni olyat, amelyen DVI-I csatlakozó is van, nemcsak HDMI vagy DisplayPort.

Az is fontos szempont kehet továbbá, hogy mekkora a képarány: jellemzően a 16:9 vagy a 16:10 a legkedveltebb típus. Ennél szélesebb monitorok is léteznek azonban, de irodai munkavégzéshez, levelek írásához, sőt filmnézéshez ez bőven elegendő.

A panel típusa lehet még meghatározó, ebből háromféle létezik:

  • TN
  • IPS
  • VA

Nézzük, melyikre mi a jellemző!

Monitorok csoportosítása a panel típusa szerint

  • TN panel (Twisted Nematic): Ez a legrégebbi, de elég népszerű paneltípus, ami az LCD monitoroknál feltűnik. Az ára is ennek a legkedvezőbb. Sokan mondják, hogy érdemesebb ennél fejlettebb technológiát választani, de ha valaki olcsó monitort szeretne, akkor nyugodtan dönthet a TN paneles változat mellett.

Elsősorban azoknak ajánljuk, akik szövegírásra, levelezésre, böngészésre, tanulásra használnák. Film is nézhető rajta, de komolyabb felhasználóknak – például grafikusoknak – nem ajánlott, hiszen a TN panel csak 6 bites, így nem tudja megjeleníteni az összes színt. A válaszideje viszont ennek a legjobb!

  • IPS panel (In-Plane Switching technology): Jelentése: síkban váltó technológia. Ez váltotta fel a gyengébb minőségű TN paneleket. Jobb a színhűsége és nagyobb a látószöge, ezért sokkal kedveltebb a TN-nél. Különlegessége, hogy a benne lévő folyadékkristályok síkban mozognak – nem pedig térben –, ezért minden szögből nézve ugyanaz a kép látható.

Mindez azonban hátrányként is felfogható, hiszen ehhez több háttárvilágításra van szüksége, ezáltal többet fogyaszt és magasabb az ára is. Ha kedvező áron szeretnél hozzájutni ilyen termékhez, akkor nézz szét a használt monitorok között, ott több modellt is találsz!

  • VA panel (Vertical Alignment): Nagy előnyük a magas kontrasztarány. Sok tekintetben jobbak, mint a TN panelek, de bizonyos dolgokban nem érik utol az IPS panellel rendelkező eszközöket. Ezért azt szokták mondani, hogy aki középkategóriás terméket keres, az ezt válassza!

Gamerek számára ez a típus sem megfelelő igazán, hiszen a reakcióidő – ami itt nagyon számít – alulmarad az IPS-ével szemben. A képfrissítése viszont jó, akár 200 Hz is lehet.

Használt monitorok olcsón

Nem kell feltétlenül az új monitorok között keresni, ha valaki monitorcserére vágyik. Kínálatunkban több gyártó termékeit is megtalálod, nagy márkák - Samsung, LG, AOC, Dell, Fujitsu - közül választhatsz.

Természetesen segítünk dönteni! Keress minket elérhetőségeinken és tedd fel nekünk bátran a kérdéseidet. A raktáron lévő termékeinket gyorsan tudjuk postázni, de átvevő pontjaink száma is gyarapodik. Extra garanciát is kérhetsz a használt monitorokra.

Az olcsó monitorok között megsárgultakat is találsz, ez csupán esztétikai probléma, a működést nem befolyásolja. Mégis, sokkal kedvezőbb ár-érték arányban juthatsz így hozzá a termékhez. Élhetsz a 30 napos visszafizetési garanciával is, ha meggondoltad magad. A PC Arénánál minden fontos informatikai eszközt megtalálsz.