Notebook vagy laptop? Mikor melyik kifejezést kell használni?
PC Aréna Blog

Notebook vagy laptop? Mikor melyik kifejezést kell használni?

Feb 07, 2024

Notebook és laptop

A laptop az a hordozható számítógép, amely a PC-ket „váltotta fel”. Természetesen nem szorították ki az említett kategóriát, hanem könnyebb kezelhetőséget ígértek, és – ami a legfontosabb – általuk megszűnt a helyhez kötöttség. A laptop szó jelentése ugyanis: ölbe való, ami mutatja, hogy akár a kanapén ülve is dolgozhatunk a gépen.

A kezdeti laptopok azonban még igen nagyok voltak, később a technika fejlődésével csökkent a méretük. A gép súly ma is sokat számít, főleg azoknál, akik rendszeresen hozzák-viszik az eszközt az otthonuk és a munkahelyük, iskolájuk között. Számukra épp ezért egy notebook lenne ideális.

Manapság minden olyan eszközt, amely hordozható számítógép, laptop névvel illetünk. A notebook egy kisebb csoport a laptopon belül, a fő különbség a kettő között a képátmérőben rejlik.

Szaknyelven azokat az eszközöket hívjuk laptopnak, amelyeknél a kijelző átmérője 15 inchnél nagyobb – például 17 inch vagy 15,6 inch stb. Ezekben nagyobb hardver is elfér, ezért megbízhatóbbnak tűnnek, komolyabb munkára tervezték őket. Egy laptop arra is alkalmas, hogy akár egész nap dolgozzunk rajta: főleg irodákban használják ezeket az eszközöket.

Mi akkor a notebook?

A notebook kifejezés magyarul jegyzetfüzetet jelent és arra utal, hogy ez olyan méretű, mint egy füzet. Nem feltétlen komoly munkára – grafikai feladatok elvégzésére, videóvágásra, multitaskingra vagy épp profi játékra – tervezték, főleg az alapvető szoftverek (szövegszerkesztő, táblázatkezelő, böngésző) futnak rajta.

A notebook jellemzően kisebb a laptopoknál, a 15 inch átmérő alatti gépek tartoznak ide. Ezek az eszközök hordozhatóság szempontjából jobbak, mivel súlyuk könnyebb: ingázóknak, egyetemistáknak lett kifejlesztve elsősorban.

Röviden azt lehetne mondani, hogy a notebook egy kisebb laptop, a köznyelv viszont szintén laptopnak hívja. Kínálatunkban is találsz notebookokat: ilyen gyártmányok például a Lenovo ThinkPad, illetve a Dell Latitude sorozat gépei.

Egy jó minőségű használt notebook

A használt laptopok kategóriában mindig találsz notebookot, a Dell Latitude E7 440 HUN laptop például egy kitűnő választás.

Ez a gép már átesett egy alapos bevizsgáláson, használatra készen szállítjuk. A csomagba egy 230 V-os hálózati tápkábelt is teszünk, hogy azonnal munkára foghasd az eszközt.

Ez a modell Intel Core i5 4300U processzorral rendelkezik, 8 GB memóriával és 120 GB háttértárral (SSD). A kijelző mérete 14 inch, a felbontás 1920 x 1080 pixel, Full HD. A panel típusa IPS. Van rajta 3 USB-port, egy DisplayPort, valamint egy HDMI-csatlakozó is.

Kézbe véve az első dolog talán, ami feltűnik rajta, hogy nincs numerikus billentyűzete: ez a notebookok esetében igen gyakori.

Rendeléskor te magad választhatod ki a géphez az operációs rendszert, és igény szerint kérheted a memória- és háttércserét is, sőt vírusirtót is rakunk a gépre, ha szeretnéd. Tekintsd meg a kategória többi ajánlatát is! A képátló szerinti szűrést is választhatod, ha konkrétan kisebb gépet – notebookot – keresel!

Laptop táskát is rendelj!

A hordozhatóság miatt a notebookokhoz érdemes táskát is beszerezni: ezeket a laptoptáska menüpontban találod meg. Van közöttük hátizsák, hordozható válltáska és kézi fogantyúval rendelkező változat is – mindegyik minőségi darab. Színek alapján is dönthetsz. Alaposan nézz szét a kínálatban, és válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet!

Amennyiben segítségre van szükséged a notebook vagy laptop vásárlásához, keresd bátran ügyfélszolgálatunkat!