Nyomtatópatron cseréje: mit kell erről tudni?
PC Aréna Blog

Nyomtatópatron cseréje: mit kell erről tudni?

Jan 31, 2024

A nyomtatók fajtái

Alapvetően kétféle nyomtató létezik: a tintasugaras és a lézeres. Mindkettő más-más okból jó, otthoni használatra főleg az előbbit választják. Ma már nagyon sok, kompakt méretű printer kapható, amelyek home office nélkülözhetetlen kellékei, de a gyerekek iskolai feladatait is ki lehet velük nyomtatni.

A tintasugaras verziók viszonylag olcsóbbak, mint a lézeresek, halkabban és energiatakarékosabban is működnek. Amit felhoznak ellenérvként velük kapcsolatban, az az, hogy a patroncsere sokba kerül.

Igaz, hogy egy minőségi tintapatron nem olcsó, azonban ez ne tartson vissza senkit a nyomtatóvásárlástól, hiszen elég ritkán kell cserélni a festéket az eszközben.

A lézersugaras nyomtatók modern készülékek, amelyek szintén fontos kellékei az irodai munkáknak. Ezekben is van patron: ezt tonernek hívják.

Mindkét nyomtatótípus képes színesben és fekete-fehérben is nyomtatni, igények szerint kell dönteni, otthonra melyikre van szükség. Ha a digitálisan készített fényképeket is szeretnénk papíron látni, akkor a tintasugaras verzió lesz a jó választás, mert ez a modell képes csak fotópapírra is nyomtatni.

Tintapatron és toner

Ahogy már írtuk, mindkét nyomtatóban festék van, ez kerül a papírra, de más-más módon. A tintasugaras esetében a festék folyékony halmazállapotú, és apróra porlasztott cseppként jelenik meg a papíron.

A lézersugaras nyomtatók más elven működnek: a szilárd festékanyag a lézersugarak segítségével kerül a nyomtatandó felületre, és úgy mondjuk: „beleég” a papírba a hő hatására. Éppen ezért van, hogy ezek a nyomatok nem mosódnak el.

Mindig a nyomtatótól, a bennük lévő nyomtatópatrontól függ, mennyi idő után kell bennük cserélni a festéket. Általában jelez a gép, ha kifogyóban van a szín. Ilyenkor jól tesszük, ha elkezdünk nézelődni, és minél előbb megrendeljük az új nyomtatópatront. Szerencsére webáruházunk kínálatában igen széles a választék, több mint 500 modell közül választhatsz.

Mit kell nézni? Mindig azt, milyen a nyomtatód. A gyártók feltüntetik, mely festékpatron mely gyártmánnyal kompatibilis, így nem lesz nehéz eldöntened, melyik tonert vagy tintapatron vedd meg. Ha mégis segítségre van szükséged, ránk számíthatsz!

Népszerű termékek

Álljon itt néhány fontosabb nyomtatópatron, amelyet sokan keresnek. Mindenképp a HP márkájú termékekkel kezdjük a felsorolást, hiszen a HP nyomtatók a legelterjedtebbek – otthoni használatra is szívesen választják ezeket az eszközöket.

Ráadásul a cégnek létezik egy Instant Ink szolgáltatása is, amelynek keretében mind a toner, mind a tintasugaras patron olcsóbban beszerezhető. Érdemes utánanézni ennek a lehetőségnek.

Íme, pár kedvelt nyomtatópatron otthonra – kisebb kiszerelésben, kedvező áron, hosszú távra tervezve:

A nyomtatópatron cseréje

A patron, illetve a toner cseréjét mi magunk is elvégezhetjük otthon, a legtöbb gyártó videós magyarázata is elérhető ehhez a neten, de a nyomtató mellé kapott kiskönyv is tartalmazza a lépéseket.

Arra azonban figyeljünk, hogy a kivett patron nem dobható sem a háztartási hulladékok közé, sem a műanyagokat gyűjtő kukába. Speciális kezelést igényel. Ezért is jó választás többek közt a HP Instant Ink szolgáltatása, mert ők az új nyomtatópatron szállításakor a régit el is viszik.

Ha bármilyen kérdésed merül fel a témában, nem tudod eldönteni, melyik nyomtatópatront kell beszerezned a printeredbe, hívj minket bátran: kollégáink ebben is tudnak segíteni!