SSD vagy HDD? Mi a különbség és melyik illik a laptopomba?
PC Aréna Blog

SSD vagy HDD? Mi a különbség és melyik illik a laptopomba?

Jun 09, 2021

Ha tökéletes laptopot szeretnénk vásárolni, az egyik legfontosabb alkatrész nem más, mint a merevlemez. Ez az a hardver ugyanis, mely minden fontos adatot tárolni fog gépünkön, az operációs rendszertől kezdve egészen fájljainkig, fotóinkig, játékainkig.

Mindezek mellett gépünk gyorsaságát is meghatározhatja, ami azt jelenti, hogy körültekintően kell választanunk.

De vajon az SSD vagy a HDD mellett érdemes-e inkább döntenünk? Egyáltalán mi a lényeges különbség a kettő között? Ebben a bejegyzésben minden fontos tudnivalóra kitérünk!

HDD: ha nagy tárhelyre van szükségünk

A HDD (Hard Disc Drive) olyan adattároló, mely az információkat mágnesezhető réteggel bevont lemezeken tárolja, az adatokat pedig egy mechanikusan mozgó fej olvassa le. Két motor található benne, ezek közül az egyik a tányérokat forgatja, míg a másik az olvasást és írást végző fejet mozgatja. Mindezt mikroszkopikus pontossággal.

A HDD-k általában nagy mennyiségű adat tárolására képesek, egyetlen hátrányukat azonban a mechanikus kialakításból adódó, lassabb reakcióidő jelenti. Míg ugyanis az olvasófej az adott adat fölé beáll, az némi időt vehet igénybe. Ez azt jelenti, hogy a legjobb merevlemez is mindössze 200 megabyte/sec sebesség képes arra, hogy fájlokat írjon és olvasson.

Nagy előnye azonban, hogy a digitális tárhelyeknél jóval nagyobb adatkapacitással rendelkezik, és az SSD-khez képes ma már jóval olcsóbban juthatunk hozzá egy HDD-hez.

SSD: ha a gyorsaság a fontos

Az SSD (Solid State Drive) a HDD merevlemezzel szemben gyorsabb működést garantál. Ez főként annak köszönhető, hogy egy digitális megoldásról beszélünk, mely a normál RAM-hoz hasonló módon működik. Nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, így egyszerre képes elérni minden adatot, sebessége pedig akár 7x gyorsabb is lehet a hagyományos HDD-nél.

További előnye a HDD-vel szemben, hogy kisebb méretű és könnyebb, éppen ezért laptopba szerelve garantálja az egyszerű és kényelmes hordozhatóságot. Érdemes azonban megemlíteni azt, hogy az SSD háttértárak kapacitása a HDD-kkel szemben jóval kisebb, így, ha nagy mennyiségű adat tárolására van szükségünk, a digitális megoldás kevésbé jó döntés.

Mi alapján érdemes tehát választanunk?

A döntés során a legfontosabb szempontot az jelenti, hogy milyen célra szeretnénk használni laptopunkat. Abban az esetben, ha olyan hétköznapi tevékenységekre, mint a netezés, a munka vagy a filmezés, a HDD is tökéletes megoldást jelent. Ha viszont játék szempontjából is hatékony gépet szeretnénk összerakni, már érdemes lehet megfontolnunk az SSD meghajtó, vagy a hibrid megoldások használatát.

Mivel sz SSD használatával gyorsabb a betöltési idő, a HDD pedig nagyobb mennyiségű adat tárolását teszi lehetővé, így a játékosok számára tökéletes lehet egy belső HDD és egy külső SSD használata. Előbbi az operációs rendszer, utóbbi pedig a játékok tárolására. Ez a megoldás ugyanis lehetővé teszi a gyorsabb betöltési időt, és az adattárolás szempontjából elegendő helyet is garantálja.

Összességében tehát elmondható, hogy ha olcsón, nagy tárhelyre van szükségünk, egyértelműen a HDD a legjobb megoldás, ha azonban a gyorsaság és a mobilitás a cél, akkor az SSD lesz a befutó. A két megoldás előnyei pedig egy belső HDD és egy külső SSD használata esetén hatékonyan kombinálhatók.