LCD Monitor Panel típusok: TN – PMVA – IPS/S-IPS – PVA/S-PVA
Tudástár

LCD Monitor Panel típusok: TN – PMVA – IPS/S-IPS – PVA/S-PVA

Sep 30, 2022

Amikor egy számítógépet vásárolsz, nagyon sok tényezőre kell figyelned, erről a témáról már írtunk, a Felújított vagy új gépet című bejegyzésünkben, de legalább ugyan ilyen fontos, hogy milyen monitort választasz. Sokan nincsenek tisztában azzal, mit jelent, hogy TN és mi az, hogy IPS.

Nézd meg a monitorod, a szélei felé is ugyan olyan színűnek látod a színeket? Gyors a monitorod képi megjelenítése?

Ezekre a kérdésekre adunk választ az LCD Monitorok panel típusairól szóló bejegyzés sorozatunkban.

Az LCD monitorok sok különböző típusú panel technológiával kerülnek piacra. Az árukat tekintve a TN panelek olcsóbbak, viszont az IPS panelek professzionális megjelenést biztosítanak. 

Az átlagos fogyasztó általában nem tudja, milyen LCD panel technológiát használ a monitorja, vagy a laptop kijelzője. Tény, hogy elég sokáig tart egyértelműen kideríteni, megtalálni ezt az adatot egy monitoron vagy éppen a laptopon, mert a panel típusát ritkán tüntetik fel feltűnő helyen. Előfordul, hogy a panel típusa még a monitor leírásából is hiányzik.

Sok felhasználó a monitor vásárlásánál kizárólag azt figyeli, hogy mennyire fogja terhelni a pénztárcáját. Az ár fontos tényező, de az ár mellett tisztában kell lenni a különböző LCD panel típusok előnyeivel és hátrányaival, és fel kell tudni ismerni őket, mielőtt döntenénk, melyik LCD monitor a legjobb az számunkra.

Irodai és otthoni felhasználásra elegendőek az TN paneles monitorok, gyors reakcióidejükkel, kedvező árukkal, megfelelőek internetezéshez, filmnézéshez, általános felhasználáshoz. 

Viszont, ha Te komolyabb felhasználó vagy, például grafikusként, tervezőként dolgozol, ahol a tökéletes színvisszaadás rendkívül fontos, vagy olyan monitorra van szükséged, aminek a betekintési szöge tökéletes, bármilyen szögből nézzük, akkor sem torzulnak a színek, jó a képminőség, akkor ne TN paneles monitort válassz!

A következő részben röviden, de egyértelműen bemutatjuk, milyen az TN paneles monitor, melyek az előnyei és melyek a hátrányai.