5 hasznos tipp a laptop karbantartásához
PC Aréna Blog

5 hasznos tipp a laptop karbantartásához

May 24, 2023

Hardver- és szoftverhibák: járj utána, mi okozza a lassulást!

Alapvetően két dolog okozhatja a laptop belassulását: a hardvereszközök meghibásodása, elavulása, vagy a szoftverek valamelyikével lehet baj. Éppen ezért érdemes a laptopot elvinni egy szervizbe, mikor „betegeskedni” kezd és szakszerű javítást kérni.

Sokszor elég komoly bajok állhatnak a háttérben, amit laikusként nem biztos, hogy észreveszünk, az pedig még valószínűbb, hogy a javítást nem tudjuk önállóan megoldani. 2-3 évente egyébként is célszerű elvinni felülvizsgálatra gépünket, ha nem akarjuk, hogy idő előtt tönkre menjen.

Hardverhiba esetén szükségessé válhat bizonyos alkatrészek cseréje: ez legtöbbször az akkumulátor, a merevlemez vagy a memória. De előfordulhat az is, hogy egy új hangkártyát vagy ventilátort kell beépíteni. Kínálatunkban többféle hardvereszközt találsz, amennyiben te magad szeretnéd kicserélni a gépen valamelyik alkatrészt.

A szoftveres hibák megtalálását érdemes szakemberre bízni. Van, hogy az egész gépet újra kell telepíteni, előtte azonban mindenképp le kell mentenünk a gépről az adatokat. Ehhez szerezz be oldalunkról külső merevlemezt!

Az adattároló ellenőrzése

A hibák feltérképezése során elsődleges dolog megvizsgálni az adattároló állapotát. Általában innen ered legtöbbször a gépek lassúsága: túl sok fájl tárolása vezethet teljesítménycsökkenéshez.

A merevlemez, illetve SSD a számítógép lelke, ez tárolja az adatokat: képeket, zenéket, videókat, szöveges fájlokat, táblázatokat, rendszerfájlokat stb. Új és használt laptop rendelése esetén is azt tanácsoljuk a vásárlóinknak, jól gondolják át, mekkora kapacitású tárhelyet választanak, mert ezen is múlhat az, mennyire gyors a laptop. Ha a merevlemez elromlik, akkor viszont cserélni kell.

A ventilátor ellenőrzése

Sok esetben a ventilátor helytelen működése is lassítja a gépet, emiatt a hűtőrendszer rendszeres ellenőrzésre szorul. Gyakori, hogy a hűtőegységekbe szösz, por kerül, ami miatt az egyes alkatrészek hűtése kevésbé lesz hatékony.

A laptop túlmelegedése nem jó dolog, ha ezt tapasztaljuk, érdemes egy szervizt felkeresni, ahol vagy megtisztítják a hűtőegységet vagy kicserélik azt. Ha sokáig meg akarjuk őrizni a ventilátorok jó állapotát, akkor ne használjuk a laptopot textilfelületeken, például az ágyban, mert ezáltal szöszök kerülhetnek a szellőzőnyílásokba.

Vírusellenőrzés

Semmiképpen sem maradhat el a vírusellenőrzés sem egy szervizelés, karbantartás esetén. Az internetet használva észrevétlenül is kerülhetnek vírusok, kártevők a gépre: ez ellen vírusirtóval védekezhetünk.

Ha egyszerre több vírusirtó is fut azonban a gépen, az lassíthatja a laptopot, ám egy szakértő szem hamar észreveszi ezt a hibát és tesz ellene.

Korábban több cikkünkben is foglalkoztunk már a vírusok, zsarolóprogramok témájával, így könnyen megtudhatod, milyen vírusirtót célszerű beszerezni. Egyébként is érdemes figyelemmel kísérni blogunkat, mert sok hasznos információt találsz itt a számítógépek, laptopok és monitorok világából.

Frissítések

Végezetül a frissítésekről se feledkezz meg! Lehet, hogy már elavult egy-egy szoftver, amit használsz a laptopon és frissítésre szorul. Ilyen lehet például a Windows-operációs rendszer, amelynek legújabb változata már elérhető. A Windows 11-ről szóló cikkünkben részletesen leírtuk, mit kell tenned, ha ezt a verziót választod.

A PC Arénánál továbbra is elérhető a Windows 10 kedvező áron. Ugyanígy Microsoft Office csomagot is tudunk biztosítani a megszokottnál kedvezőbb áron a használt laptopok mellé, ráadásul antivírus szoftvert is rendelhetsz a vásárláskor.

Keress bennünket kérdés esetén, akár laptopkarbantartásról, akár laptopcseréről van szó!