A monitorok és a szemfáradtság
PC Aréna Blog

A monitorok és a szemfáradtság

Sep 06, 2023

Mi az a kék fény?

A fény egy része látható, míg egy része láthatatlan a számunkra, ez utóbbiba tartozik többek közt az ultraibolya, más néven ultraviola sugárzás – röviden UV-fény. A fény látható része a 380-780 nanométer (ebben mérik a hullámhosszt) közti tartományba esik, és ennek segítségével tájékozódunk, látjuk színesben a világot. A kék fény ennek a látható fénynek a legmagasabb energiával rendelkező része: a 380 és 440 nanométer közt található az ibolya-kék fény, ez van a legközelebb az UV-hez. Röviden HEV-nek is hívják.

Érdekességképpen megemlítjük, hogy a fényskála másik végén a legkisebb energiájú, és szintén láthatatlan infravörös sugárzás áll, amelynek jótékony hatását több helyütt is felhasználják: például hőkamerák, távirányító esetében. De meg kell említeni azt is, hogy az UV-fényt is alkalmazzák sok helyen jó célból, például géllakkok rögzítésére vagy fertőtlenítésre.

A kék fény is része tehát a látható fénynek, mégis károsnak tartják, hiszen nagy energiája révén roncsolja a retinát. Kék fényt is bocsát ki minden digitális kijelző: a monitor, a tévéképernyő, a mobiltelefonunk, de a LED-világítások is. Ez ellen védekezni leginkább kékfény-szűrő szemüveggel szoktak, amely javasolt mindenkinek, aki számítógépen dolgozik, játszik több órán át, illetve sokat tévézik.

CVS - számítógépes látás szindróma

Van egy fogalom, amiről érdemes tudnia minden érintettnek, ez a CVS (angolul Computer Vision Syndrome), ami magyarul annyit tesz: számítógépes látás szindróma. Ez egy betegség, amelynek hatására fáradtnak, kialvatlannak érezhetjük magunkat.

Jellemző tünet a szemvörösödés, a szemszárazság, a homályos látás és a fáradékonyság. Ha gyakran fáj a fejünk, és nehezen tudunk koncentrálni, akkor is gyanakodhatunk erre a betegségre.

A kék fény befolyásolja a melatonintermelést, amely viszont az alvási ciklusunkért felel. Ha túl sok káros hatású kék fény ér bennünket, akkor a melatonin hormon nem termelődik megfelelő mértékben, így nehezen alhatunk el, és ez további feszültséghez vezethet. Ezért sem lenne szabad az alvást megelőző 1-2 órában a kütyüket nyomkodni, tévézni, a laptopon vagy a gépen dolgozni.

A CVS megnehezítheti a mindennapi életünket, jobb a megelőzésre koncentrálni. Sok helyen kapható kékfényszűrő-szemüveg, amelyet akár munkahelyünkön is használhatunk. Ezek nem dioptriás szemüvegek, csak a monitorból áradó káros fényt szűrik meg. A munkáltató által igényelhető ilyen akár ingyen is, ha olyan munkakörünk van, ahol ki vagyunk téve a kék fény hatásának.

Milyen monitort válasszunk?

Manapság már a gyártók is igyekeznek úgy megalkotni a monitorokat, hogy azok minél ergonomikusabb kialakításúak legyenek. A legjobb, ha ívelt képernyőt választunk, ez kevésbé fárasztja a szemet.

Próbáljuk meg úgy használni az eszközt, hogy minél kisebbre állítjuk a monitor fényerejét. Vegyünk fel helyes testtartást a munka során, az a jó, ha a monitor szemmagasságban van, körülbelül karnyújtásnyira.

Ha lehet, válasszunk IPS panellel ellátott képernyőt, mert ezekben vízszintesen mozognak a kristályok, ami szebb színeket, jobb látószöget eredményez, ez kevésbé megerőltető a szemnek.

Számíthat még a gyors frissítési frekvencia (főleg gamerek esetében) és a nagy felbontás. Az LG 27” 27GR75Q-B IPS LED termékünk e szempontból az egyik legjobb, amelyet gamereknek és irodai dolgozóknak is ajánlunk.

Nézz szét új és használt monitorjaink között, közel 100 darab közül választhatsz, és a kínálat folyamatosan bővül. Ha nem tudod, mi alapján dönts, keress minket nyugodtan, és mi segítünk eligazodni, hogy a számodra legmegfelelőbbet válaszd.