Egyszerű tippek számítógéped belső tisztításához
PC Aréna Blog

Egyszerű tippek számítógéped belső tisztításához

Apr 06, 2022

Az idő múlásával jellemzően minden számítógép kissé lelassul. Főként a régi hardver okozhatja ezt, de legtöbbször a nem megfelelő operációs rendszer karbantartása a kiváltó ok. Ha valaha telepítettél Windowst, biztosan megérted, hogy miről beszélünk. Az összes szemét kitakarítása és újraindítása, azonnal felgyorsítja a számítógépedet!

Hol is érdemes elkezdeni a számítógép ingyenes tisztítását a Windows 10 rendszerrel? Nyugalom, nem kell IT zseninek lenned ahhoz, hogy megértsd. Ezek a folyamatok hozzátartoznak a számítógép karbantartásához, hogy sok éven keresztül élvezhesd gyorsaságát.

A legtöbb felhasználónak szükségtelen alkalmazások vannak a számítógépre telepítve, amelyek közül nagyon sok folyamatosan fut a háttérben, onnantól kezdve, hogy a számítógép elindult.

A nem használt szoftverek törlése

Kezd az első és legkézenfekvőbb lépéssel: távolíts el minden régi, már nem használt szoftvert. Ha még soha nem csináltál ilyet, meg fogsz lepődni, mennyi felesleges dolgot telepítettél a számítógépedre.

A számítógépen lévő összes alkalmazás megtekintéséhez válaszd a Start > Beállítások > Alkalmazások > Alkalmazások és funkciók menüpontot, és kattints a nem szükséges vagy már nem használt szoftverek eltávolítása gombra. Ha nem értesz hozzá vigyáz, hogy ne töröld le azokat, amelyekre szükséged van a gép helyes működéséhez.

Használj vírusirtó programot

A következő lépés a vírusirtó aktiválása és a számítógép átvizsgálása. A számítógép lassulását nagyon gyakran vírusok vagy más rosszindulatú programok okozzák. A számítógép átvizsgálásának módja programról programra változik, de alapvetően fontos, hogy a teljes átvizsgálást válasszuk. (Full Scan, Deep Scan stb.) Ez egy hosszabb folyamat lesz, de nyugodt lehetsz, megéri!

Lemeztisztítás

Szerencsére a Windows 10 kínál egy Lemeztisztítás nevű funkciót, amely már évek óta a szoftver része, és amely nagyon hasznosnak bizonyul, amikor a már nem szükséges fájlok törléséről van szó.

A funkció használatához válasszd a Vezérlőpult > Felügyeleti eszközök > Lemeztisztítás menüpontot (vagy egyszerűen írd be a Start menübe a Lemeztisztítás szót). A szkennelés előtt a Rendszerfájlok megtisztítása gombra is kattinthaszt, így az alkalmazás megkeresi az összes régi vagy nem használt fájlt. Légy azonban óvatos, mivel ha a Rendszerfájlok tisztítása opciót választod, nem fogsz tudni visszatérni az előző Windows-verzióhoz.

Az indítási lista frissítése

A Windows operációs rendszer betöltési idő tekintetében elmarad a macOS, a Chorme OS és a Linux mögött. A problémát leginkább a Windows által indításkor aktivált rengeteg program okozza, amelyek közül sok nem is szükséges.

Az indítási lista törléséhez nyomd meg a Ctrl + Alt + Delete billentyűkombinációt, válasszd a Feladatkezelőt, majd a További részletek menüpontot, és ezután az Indítás lehetőséget. Most már látni fogod az összes alkalmazást, amely a számítógép indításakor aktiválódik, és kikapcsolhatod azokat az alkalmazásokat, amelyekre nincs szükséged.

A gyorsítótár törlése

A Windows 10 tele van gyorsítótárakkal. Ezek olyan nem állandó fájlok, amelyeket a Windows a későbbi felhasználás céljából tárol. De mi van akkor, ha már nincs szüksége ezekre a fájlokra? Csak helyet foglalnak a rendszerben, ezért nyugodtan törölheted ezeket a fájlokat, még ha ez egy kis időt is vesz igénybe, de megéri.

Ismersz további módokat a rendszer megtisztítására? Ha kedved van tudasd velünk, hogy milyen módszereket érdemes alkalmazni.