Hogyan előzd meg a zsanértörést a laptopodon?
PC Aréna Blog

Hogyan előzd meg a zsanértörést a laptopodon?

Mar 23, 2022

Főleg az olcsóbb laptopok egyik leggyakoribb hibája a burkolat és a zsanér törése. Mit tehetsz, ha megtörtént a baj és hogyan kerülheted el? Elmondom.

Szétnyíló műanyagborítás a kijelző oldalán. Szétpattant zsanér – eleinte csak egy kis kattogást hallasz, mikor kinyitod a laptopot. Talán észre sem veszed. Aztán szépen megjelenik egy nagyobbacska rés is… míg végül a borítás hibája miatt sérül a csatlakozó és egy szép napon már nem látsz semmit a képernyőn.

Ezek a folyamatok általában elég gyorsan lezajlanak. Hiába nyugtatgatod magad azzal, hogy egy kis ragasztószalag, meg sufnituning majd megoldja a dolgot és ráérsz majd csak hetek, vagy hónapok múlva szakemberhez fordulni. Ha már látható jele van a zsanér hibájának, akkor nincs sok időd, hogy megjavíttasd, mielőtt súlyosabb költségekbe kellene verned magad.

Miért olyan gyakori a zsanértörés?

A legtöbb, hétköznapi használatra szánt, olcsóbb laptopot úgy tudják a megfelelő technológiai felszereltséggel alacsony áron piacra dobni, hogy spórolnak, ahol csak lehet. A műanyagborítás sajnos igen gyakran esik áldozatául ezeknek a költségcsökkentési eljárásoknak.

Mivel a zsanért nagyon sokszor használod – valahányszor kinyitod, vagy becsukod a laptopodat –, így valószínűbb, hogy az esetleges minőségi problémák itt jelentkezzenek először.

Mi a gond a házi megoldásokkal?

A törött zsanért lehetőleg soha ne próbáld házkörüli praktikákkal vagy ragasztóval összefércelni. Jellemzően az ilyen kísérletekből sokkal nagyobb gond kerekedik, mint, ha békén hagytad volna a borítást. A zsanér ugyanis a műanyag borítás mozgó része. Ha pillanatragasztót, vagy más ragasztót nyomsz a szétvált felületek közé, könnyen előfordulhat, hogy komolyabb törést idézel elő bizonyos részek rögzítésével.

Hogy kerülheted el a zsanértörést?

Van pár egyszerű módszer, amikkel hozzátehetsz pár évet, vagy legalábbis hónapot a laptopod zsanérjának élettartamához.

  1. Soha ne hordozd a laptopot a kijelzőnél fogva.
  2. Ne nyisd fel úgy, hogy csak az egyik sarkánál emeled meg a kijelzőt. Az egyenetlen súlyelosztás nem tesz jót sem a kijelzőnek, sem a zsanérnak.
  3. Mindig középen, a kameránál emeld fel a laptop fedelét.
  4. Mikor lehajtod, szintén mindkét sarkát nyomd finoman, vagy középen fogd.
  5. Soha ne csapd le, vagy rántsd fel. Próbálj mindig kicsit lassabb, egyenletes tempóval mozgatni a zsanért.

Hogy mérheted fel vásárlás előtt, hogy egy laptop hajlamos-e erre a hibára?

Sajnos ez nem könnyű feladat. Lényegében mindegy, hogy 180.000 Ft-ot, vagy 80.000-et költöttél a gépedre. Mindkét esetben óvatosnak kell lenned. Általánosságban azért elmondható, hogy a prémium minőségű, üzleti laptopok esetében már nem kell ettől a hibától tartanod. És nem csak azért, mert ebben a kategóriában már jellemző a fémborítás is a laptopokon.

Az üzleti laptopoknál kiemelt figyelmet fordítanak a minőségre, ezért a műanyagborítású változatok is jóval megbízhatóbbak. Ezek a laptopok, újonnan jóval drágábbak, mint a hagyományos felhasználásra szánt társaik. A várható élettartamuk azonban olyan hosszú, hogy kétségtelenül megtérül a befektetés.

Ezért, ha laptopvásárlás előtt szeretnéd kiszűrni a gyenge zsanért, akkor sajnos nincs biztos recept. Csak az, ha beruházol egy üzleti laptopra.

Illetve még egy dolgot tehetsz: választasz a PC Aréna kínálatában található felújított üzleti laptopok közül egy ár-érték arányában lényegesen kedvezőbb darabot. Amire még garanciát is adunk. Te pedig még évekig nyúzhatod, aggodalom nélkül.