Hogyan szállj be az NFT bizniszbe?
PC Aréna Blog

Hogyan szállj be az NFT bizniszbe?

Mar 09, 2022

Az NFT-k, azaz non fungible tokenek rövid idő alatt óriási üzletté duzzadtak és nagyon úgy tűnik, hogy nem szabadulunk meg tőlük könnyen. Felhasználási módjaik ugyanis számtalan területre kúsztak be az elmúlt néhány hónapban. Ezért, ha szeretnéd kivenni a részed ebből a felfutó üzletágból, akkor itt az ideje elolvasnod ezt a cikket.

A „nem helyettesíthető” tokenek, azaz NFT-k véges számú, egyedi, digitális vagyontárgyak. A digitális világ a másolás és sokszorosítás terepe. Az NFT-k azonban olyan hitelesítési tanúsítványok, amelyek birtokolhatók és az eredetiségük és életútjuk átlátható.

Ma már az NFT jelenthet akár egy digitális képet, egy virtuális sportcipőt, vagy egy új típusú kosaras kártyát is.

Hihetetlen összegek

Az NFT piac és a kriptovaluta szoros kapcsolatban állnak. A legtöbb NFT üzlet ethereumban köttetik. Egészen megdöbbentő áron cserélhetnek gazdát olyan egyszerű digitális képek is, mint a hírhedt szivárványos macska, amely 1 millió dolláros áron kelt el.

Igen nagy rajongótábornak örvend az NBA Topshot is, amely a kosárrajongók már jól ismert gyűjtőszenvedélyére épít. Itt néhány másodperces jelenetek formájában vehetünk meg fontos pillanatokat a meccsekből. A játék készítői a gyűjthető momentekkel azonnal közel 100 millió forintos forgalmat generáltak.

Hogyan szállhatsz be?

Ma már szinte bármi NFT-síthető, ezért nagyon széles körben kezd elterjedni a használatuk. Ha szeretnéd kivenni a részed az NFT üzletből, akkor nem érdemes késlekedned.

Több lehetséges módja is van annak, hogy beszállj az NFT bizniszbe. Tekinthetsz rá befektetésként, elkezdhetsz kereskedni, vagy alkotóként is kipróbálhatod magad.

  • Befektetés

Tanulmányozd a piacot és vásárolj olyan NFT-ket, amik befektetésként is működhetnek. Válassz népszerű alkotók munkáiból, és várj türelmesen, hogy az értékük növekedni kezdjen.

  • Adás-vétel

Keress olyan NFT marketplaceket, vagy adok-veszek platformokat, ahol gyorsan cserélnek gazdát a tokenek, mint pl. a Rarible. Ezeken a piacokon a megvásárolt NFT-ket viszonylag rövid idő alatt, kisebb haszonnal adhatod tovább, hogy aztán újabb és újabb NFT-ket vehess és adj el. Mérsékelt haszonnal, de sokkal kisebb kockázattal kell számolnod, ha gondosan megfigyeled a piaci árak dinamikáját.

  • Alkotás

Vágj bele az alkotófolyamatba és készíts NFT-ket, amiket a rendelkezésre álló platformokon értékesíthetsz. Számtalan példát találhatsz a neten, az önmagadról készített fotóktól kezdve a photoshopos képszerkesztésekig. De NFT-síthetsz videókat, saját dalszövegeket, verseket, vagy akár recepteket is.

  • Milyen gépre van szükséged az NFT-zéshez?

Ha NFT készítésre adnád a fejed, akkor nagyon sok hasznos részletet tudhatsz meg ebből a cikkből. A legjobb az egészben, hogy bár nem árt, ha képben vagy a technológiával, de az NFT készítéshez nincs szükséged semmi extrára, ami a számítógéped felszereltségét illeti (tehát nem olyan, mint mondjuk a bitcoin bányászat).

Gépigény az üzlet beindításához:

  • SSD, mert fontos lesz, hogy gyorsan tudj reagálni pl. a sorsolás alapú, sorban állást igénylő NFT vásárlásoknál, mint az NBA Topshot.
  • Az sem árthat, ha egyszerre több böngésző több ablakában is figyelheted a különböző piactereket, ez pedig RAM-ot igényel.
  • A kijelződ legyen jó – minél nagyobb felbontás, annál jobban élvezheted az NFT által nyújtott élményt.
  • Ha laptopon dolgozol, akkor az üzemidő is fontos lehet, mert az NFT-ket nemzetközi piacokon értékesítik, ezért nem ritka, hogy a hajnali órákban kerüljön ki egy-egy nagy fogás, vagy hosszú órákig kelljen sorban állni.

Egy szó, mint száz: az NFT-k még jó darabig az életünk részei lesznek, és elképzelhető, hogy rengeteg hétköznapi területet forradalmasítanak majd. Neked pedig semmi sem áll az utadban, hogy részt vegyél mindebben. A felsorolt szükségleteket egy felújított, prémium kategóriás üzleti laptop tökéletesen képes fedezni – nézz körül nálunk!