Kérdések és válaszok a Windows 11 kapcsán
PC Aréna Blog

Kérdések és válaszok a Windows 11 kapcsán

Jul 19, 2023

Érdemes-e Windows 11-et telepíteni a gépre?

A számítógépek, laptopok működéséhez szükséges valamilyen operációs rendszer, a legelterjedtebb a lakosság körében a Windows. Ez az oprendszer a Microsoft terméke, és ők időről időre frissítéseket tesznek közzé, ezzel párhuzamosan a korábbi verziók támogatását megszüntetik.

Nem oly régen adtunk hírt arról, hogy 2023 januárjától megszűnik a Windows 8.1 támogatása, és a fejlesztők azt javasolják, térjünk át a Windows 10 vagy 11 használatára. Ez utóbbi a legújabb verzió, de nem kell kapkodni az átállással, a Windows 10 még 2025 októberéig élvez támogatást.

Mivel azonban sokaknak számít, hogy a legfrissebb operációs rendszer fusson az eszközeiken, érdemes megismerkedni a Windows 11 jó tulajdonságaival, és akár feltelepíteni a gépünkre a szoftvert. Vesztenivalónk nincs, ha nem tetszik az új verzió, a frissítést követő 10 napban visszatérhetünk a Windows 10-hez.

Mik a minimális hardverkövetelmények a Windows 11 futtatásához?

Nem minden gép kompatibilis a Windows 11-gyel, a régebbi számítógépeken, laptopokon talán nem is tudna működni ez az operációs rendszer. Bizonyos feltételeknek meg kell felelni ahhoz, hogy működjön a rendszer a gépünkön. Ezek a következők:

  • 1 GHz-es vagy gyorsabb, legalább 2 magos processzor, 64 bites CPU
  • 4 GB RAM
  • Legalább 64 GB kapacitású tárolóeszköz
  • DirectX 12-kompatibilis vagy annál is újabb grafikus kértya
  • nagy felbontású (720p) kijelző

Természetesen más technikai beállítások is befolyásolhatják a sikeres telepítést, így érdemes szakértő kollégáinkkal felvenni a kapcsolatot, ha kérdésed van. Ha kimondottan olyan eszközt keresel, amin futtatható a Windows 11, akkor célirányosan ezeket a laptopokat, számítógépeket keresd kínálatunkban. Új és a használt modellek közül is válogathatsz.

Miért érdemes a Windows 11-et választani? Mit tud a program?

Számos új szolgáltatással, megújult felülettel és nagyobb teljesítménnyel csábítja a felhasználókat az új verzió. Teljes körű rendszerbiztonságot ígér és könnyebb kezelhetőséget.

Íme, néhány hasznos dolog:

  • Beszéd gépelés helyett: egy egyszerű billentyűkombinációval gyorsabbá tehető a szövegírás.
  • Dokkolósegéd használata: rendezhetjük az ablakokat, optimalizálhatjuk a képernyőterületet, így hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé.
  • Böngészés Gyermek módban: a Microsoft Edge böngészőben beállítható ez a védelmi mód.
  • Kiváló minőségű grafikával rendelkező játékok: a szórakozás még élvezetesebbé válik.

Persze sokszor csak pár héttel, hónappal a telepítés után fedezzük fel, mennyi újdonságot rejt egy-egy program. Sok új billentyűkombinációt alakítottak ki a fejlesztők, amelyekkel még gyorsabban elérhetjük a célunkat. És mivel a Windows 11 a jövő operációs rendszere, érdemes váltani rá minél előbb.

Kellenek-e előkészületek a telepítéshez?

Bár alapértelmezett beállításként minden fájl és adat átkerül az új rendszerbe, célszerű azonban biztonsági mentést készíteni. Akár a OneDrive is jó lehet ehhez, ha belépünk a Microsoft-fiókunkba. Külső merevlemezek is találhatók a kínálatunkban, ha szívesebben mentenéd adataidat fizikai eszközre.

A Windows 11 telepítését bármikor elkezdheted, nincs időhöz kötve. A frissítés egyszerű, a rendszer végigvezet a folyamaton, csak követni kell az utasításokat. Egyszer biztosan újra kell indítani közben a gépet.

Ha bármilyen kérdésed adódik a fentiek kapcsán, keress minket bátran. Írhatsz is nekünk vagy hívhatsz is minket, munkatársaink felkészülten tudnak válaszolni kérdéseidre. Kövesd figyelemmel blogunkat is, a hetente megjelenő cikkekből is sok hasznos információt megtudhatsz.