Menteni vagy nem menteni - ez nem kérdés! De mi az a biztonsági mentés?
PC Aréna Blog

Menteni vagy nem menteni - ez nem kérdés! De mi az a biztonsági mentés?

Mar 22, 2023

A biztonságos adattárolás

A számítógépen dolgozók többsége jól tudja, mennyi bajt okoz, ha a bevitt adatokat nem tároljuk biztonságos módon. Itt nemcsak arról van szó, hogy a személyes dokumentumainkat védjük az illetéktelenektől, hanem arra is gondolni kell, hogy a számítógép károsodása esetén utólag mi magunk hozzá tudjunk férni a gépen tárolt fájljainkhoz.

Ehhez viszont szükséges az, hogy bizonyos időközönként biztonsági másolatokat készítsünk, s az arra megfelelő helyen tároljuk azokat.

Milyen lehetőségeink vannak? Az adattárolókat többféle szempont szerint lehet csoportosítani, a felhasználótól és munkakörnyezettől is függ, mikor melyiket érdemes alkalmazni.

A leggyakoribb típusok a következők:

  • A számítógépbe beépített merevlemezek, winchesterek
  • Mobil adattárolók: ide tartozik a pendrive, a CD, a DVD és a külső merevlemez
  • Hálózati adattárolók: a helyi hálózat meghajtói, NAS, SAN
  • Internetes adattárolók: például az e-mail-fiókhoz csatolt tárhelyek

Mi okunk lehet menteni az adatokat?

Nem is gondolnánk, mennyire gyakori a számítógépes munkák során az adatvesztés. Van, hogy csak figyelmetlenségből törlünk ki egy fájlt, de előfordulhat az is, hogy összeomlik a rendszer, amivel dolgozunk. Sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat, ha előrelátóak vagyunk és mentjük adatainkat.

Az adatvesztést leggyakrabban hardveres és szoftveres problémák okozhatják, de gyakran emberi tényezők is hozzájárulnak a hibához. Ezek mindegyike bármikor előfordulhat és bár nincsen tökéletesen biztonságos rendszer, érdemes tenni valamit a megelőzés érdekében.

A hardveres okok lehetnek többek közt: gyártási hiba, túlmelegedés vagy, ha por, szennyeződés kerül a gépbe, esetleg víz éri, de az ütésekből, karcolódásokból eredő hibákat is ide soroljuk.

A szoftveres okok között meg kell említeni a vírusokat vagy a fájlrendszerek sérülését, az alkalmazások összeomlását. Érdemes mindig körültekintően feltelepíteni az új szoftvereket, de előtte mindenképp mentsük le a fontosabb adatokat a gépről!

Leggyakrabban az emberi tényezők okoznak bosszúságot: szándékos vagy hozzá nem értésből adódó károkozás, a nem rendeltetésszerű használat, de sokan figyelmen kívül hagyják az előírt biztonsági és karbantartási szabályokat is.

Milyen időközönként mentsünk? Mit használjunk ehhez?

Egy átlagos felhasználó számára sokszor nagy terhet jelent a biztonságos mentés véghezvitele. Nemcsak idő- és energiaráfordítással jár, de gyakran költséges is az adatok biztonságos tárolásáról gondoskodni.

Pedig sokkal érdemesebb előre tervezni, hiszen utólag is sok pénzbe kerülhet az adatok visszaszerzése, feltéve, ha sikerül! Hardveres hiba esetén mi magunk ne is kísérletezzünk a javítással, keressünk fel inkább egy szakembert. Ha a LED-jelzők nem világítanak, ha túlmelegszik a gép, ha az eszközből származó szokatlan zajokra leszünk figyelmesek, vigyük szervizbe a gépet.

A mentés gyakoriságára a következőket javasolhatjuk:

Otthoni számítógép esetén érdemes 2 havonta elvégezni a műveletet, mentsünk külső merevlemezre, pendrive-ra a fájlok méretétől függően. A nem túl személyes adatokat a felhőbe is fel lehet tölteni. Ne felejtsünk el dátum vagy téma szerint kategorizálni, hiszen a helyreállításkor így könnyebben megtaláljuk a régi adatokat.

Irodai gépek esetében a rendszergazda gondoskodik a biztonságról, általában az éjszakai órákban történik meg a szervereken található adatok napi mentése. Mi magunk 10-20 percenként végezzünk kézi mentést dokumentumszerkesztések során.

A PC Aréna miben tudunk segíteni?

A perifériás eszközök között többféle külső merevlemezt találsz, amin az adataidat biztonságosan tudod tárolni. Van köztük 4 TB-nyi tárhellyel rendelkező is. A hardvereszközök között találod a merevlemezeket. Nemcsak egyéni felhasználóknak, kisvállalkozóknak, hanem nagyvállalatoknak is kínálunk NAS rendszerekhez való meghajtókat is.

Légy előretekintő, gondoskodj dokumentumaid biztonságáról! Személyre szabott ajánlatért keress minket elérhetőségeinken, munkatársaink szakszerű tanácsokkal tudnak ellátni.