Mit csinál egy webdesigner?
PC Aréna Blog

Mit csinál egy webdesigner?

Dec 27, 2023

A webdesigner főbb feladatai

A webdesigner egy olyan kreatív szakember, aki weboldalak készítésével foglalkozik. Azonban nagyon összetett a munkája, nem csak egy dologhoz kell értenie. Fontos, hogy a honlap, amelyet létrehoz, legyen reszponzív és felhasználóbarát, elláss a fő funkcióját – legyen az értékesítés vagy bemutatkozás –, emellett tetszetős, a kor divatjának is megfelelő legyen.

Már ennyiből is látható, mekkora tudás kell ahhoz, hogy valaki sikeres legyen webdesignerként. Ám mivel nagy az igény az ilyen emberek munkájára, sokan tanulják ki a szakmát, és helyezkednek el szabadúszóként.

Vigyázni kell azonban, ha saját honlapot szeretnénk, hogy csak olyan embert vagy céget bízzunk meg a weblapunk készítésével, akinek van már megfelelő tapasztalata és érti a dolgát.

A webdesignernek tudnia kell alapszinten programozni, minimálisan, de ismernie kell pár népszerű programnyelvet. Tudnia kell jól fogalmazni, hiszen a honlapon lesznek olyan szövegek, amelyeket neki kell létrehoznia.

A legfontosabb a kreatív érzék. Sokan összekeverik a grafikusokat a webdesignerekkel, bár ez nem csoda, mert van némi átfedés. Azonban az utóbbiak a honlap egész arculatát tervezik meg: a betűtípusok kiválasztásától kezdve a logó elhelyezésének meghatározásán át a „Kosárba” gomb színének, formájának a kitalálásáig minden az ő feladatuk.

Mihez kell még értenie egy jó webdesignernek?

A honlapkészítés nem egyszerű feladat, és általában egy ember nem is biztos, hogy minőségi munkát fog végezni, annyi mindenre oda kell figyelni közben. Éppen ezért legtöbbször csapatban dolgoznak ezek a szakemberek, és mindenki hozzáadja a tudását a projektekhez.

A jó honlap ugyanis nemcsak a felhasználók szemében jó, hanem a keresőmotorok is szeretik. Azaz képben kell lenni a SEO-val, tehát a keresőoptimalizálással is annak, aki webdesignerként kíván tevékenykedni. De ugyanígy a marketingtrendek ismerete is elengedhetetlen.

Ismernie kell jó pár szoftvert, alkalmazást, amelyek szükségesek a munkavégzéshez. A leggyakoribbak ezek közül: Photoshop, Adobe Illustrator, WordPress, Hotjar.

Bár a legtöbben otthonról dolgoznak, azért nem árt a jó kommunikációs készség: az ügyfelekkel való tárgyalás is hozzátartozik ugyanis a munkakörhöz. Követelmény lehet még a kiváló időmenedzsment: a határidők betartását ebben a szakmában szigorúan veszik.

Hogyan lehet valaki webdesigner?

Jelenleg az iskolákban nem lehet pontosan ezt a szakmát megtanulni, bár akit érdekel az IT területe, jól teszi, ha jelentkezik valamelyik szakképzési intézménybe egy, az informatikai ágazathoz tartozó képzésre, például webfejlesztőnek vagy multimédia-alkalmazásfejlesztőnek. Felnőttoktatásban is meg lehet szerezni a szükséges végzettséget: jelenleg az első két szakma kitanulása ingyenes.

Vannak azonban fizetős tanfolyamok is, ahol kimondottan webdesignereket képeznek. Érdemes utánajárni a követelményeknek, megnézni, hogyan épül fel a tananyag és utána dönteni valamelyik tréning mellett.

Mindenképp szükség lesz azonban a szakma kitanulásához egy jól működő, minőségi, gyors laptopra vagy PC-re! Ezt beszerezheted kínálatunkból a szükséges perifériákkal együtt. Új laptopjaink is megfizethető áron érhetők el, a legnagyobb márkák közül választhatsz.

Fontos, hogy a munkavégzés során is megbízható eszközöket használj, csak így lesz tökéletes az elkészült projekt. Keresd munkatársainkat bátran, ha segítségedre van szükséged egy komolyabb gép kiválasztásához! Szerezz be mindent egy helyről az új munkádhoz!