Nagy márkák történetei – Így kerülnek asztalunkra a legjobb Toshiba laptopok
PC Aréna Blog

Nagy márkák történetei – Így kerülnek asztalunkra a legjobb Toshiba laptopok

May 19, 2021

Ha a nagy laptop márkákról beszélünk, a Toshiba neve gyakorlatilag megkerülhetetlen. A japán minőség ugyanis messze földön híres, és nem véletlenül.

A Toshiba nevéhez kötődik a világ első, bárki által megvásárolható számítógépe. Ez a folyamatos innovációval kiegészülve garantálja azt a tapasztalatot, ami a modern, minden szempontból tökéletes eszközök gyártásához szükséges.

De honnan indult pontosan a Toshiba története és hová tart napjainkban a világ egyik legnagyobb és leghíresebb tech cége, akik egykor a laptop gyártás legnagyobb úttörői voltak?

Az informatika kora előtti kezdetek

Sokan talán nem is gondolnák, de a Toshiba története meglehetősen régre, az 1800-as évek végéig nyúlik vissza. Egészen pontosan 1873-ig, mikoris a Japán modernizálásért felelős minisztérium hatékony távírók fejlesztésével bízta meg Tanaka Hisashiget mérnököt.

A projekt olyannyira sikeres volt, hogy Tanaka 1875-ben már saját gyárat húzott fel Tokióban, mely a Tanaka Seizo-sho, azaz Tanaka Műszaki Vállalat nevet kapta, 1893-ban pedig Shibaura Műszaki Vállalatra keresztelték át. Ez a gyár lett a későbbi Toshiba egyik alappillére, míg a másik az 1880-tól kezdve izzólámpákkal foglalkozó Hakunetsu-sha üzem lett.

A két vállalat 1939-ben olvadt össze, így alakult meg a Tokyo Shibaura nevű cég, mely a háborús időkben, főként a rádiók és vákuumcsövek tömeges gyártásának köszönhetően meglehetősen gyors léptékkel növekedett. A vállalat a háború utáni időkben fordult a háztartási gépek és kisebb elektromos eszközök gyártása felé, majd a nagy áttörést a japán gazdaság ötvenes évek végén történő fellendülése hozta meg.

Ekkor az elektronikai ipar és a telekommunikáció villámgyors ütemű fejlődésnek indult, melynek a Tokyo Shibaura szerves részét jelentette. Olyannyira, hogy még az 1973-as olajválság sem tudott kifogni rajta, és a nehezebb időszakot is sikeresen vészelte át, ami javarészt a kutatásba és fejlesztésbe fektetett összegek megtérülésének volt köszönhető.

A vállalat a rövidebb, hangzatosabb Toshiba nevet 1979-ben kezdte el használni, hivatalosan pedig 1984-ben vette fel. A nyolcvanas évek elejétől kezdve pedig tevékenységét meglehetősen széles körre terjesztette ki, és a DVD szabvány kifejlesztésében, valamint a flash memóriák megalkotásában történő aktív részvételük mellett többek közt CNC gépeket és az egészségügyben használt gépeket is gyártottak.

Az úttörő a hordozható számítógépek terén

A Toshiba a nyolcvanas években már notebook-okkal is kísérletezett. Ennek eredményeképp jött létre az első PC kompatibilis laptop, a Toshiba T1100, melyet 1985-ben mutattak be, és abszolút úttörő megoldásnak számított a hordozható gépek piacán.

A T1100-t egy 8088-as processzor hajtotta, 256 Kbyte memória volt benne, és egy 3,5″-ös floppy meghajtó segített a programok betöltésében. A mai laptopokhoz képest meglehetősen riasztó méreteket öltött, ugyanis nem kevesebb mint 4 kilót nyomott.

Üzemidejét tekintve azonban nagyon jól teljesített, akkumulátora ugyanis nagyjából 8 órás, töltés nélküli működést tett lehetővé.

A Toshiba természetesen itt nem állt meg a hordozható gépek fejlesztésével. Az első PC-kompatibilis mini notebook-ot 1996-ban dobták piacra, ami szintén hatalmas innovációnak számított. Ez volt a Toshiba Libretto 20, mely mindössze akkora volt, mint egy videokazetta és 1 kilogrammnál is kevesebbet nyomott.

A Toshiba napjainkban

A Toshiba napjainkra hatalmas cégkonszernné nőtte ki magát, mely továbbra is rengeteg elektronikai eszköz fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. Az általuk piacra dobott notebookok egyaránt híresek hosszú élettartamukról és megbízhatóságukról.

Egy ideje a cég ezen a néven nem gyárt hordozható számítógépeket, azonban a forgalomban kapható gépeik továbbra is méltó módon képviselik a Toshiba névvel társított színvonalat és a japán precizitást.