Az adattörlő kód: mit kell erről tudni?
PC Aréna Blog

Az adattörlő kód: mit kell erről tudni?

Nov 08, 2023

Bizonyára te is tapasztaltad már, hogy új számítástechnikai eszköz vásárlásakor a kereskedők mellékeltek egy ún. adattörlő kódot is. Hogy ez micsoda tulajdonképpen, és miért van rá szükség, kiderül a cikkből.

Jogszabályi kötelezettségről van szó

A 726/2020. (XII. 31.) Korm. rendelet tartalmazza az adatok végleges hozzáférhetetlenné tételét lehetővé tevő alkalmazás biztosításával kapcsolatos eljárási szabályokat. Ennek értelmében előírják, hogy minden tartós adathordozó termék vásárlása esetén biztosítani kell egy egyszer használatos adattörlő kódot a fogyasztó részére, amelynek segítségével visszavonhatatlanul törlődnek a tárolt adatok az eszközről.

Ezek az eszközök lehetnek:

  • hordozható számítógép billentyűzettel (laptop, notebook)
  • hordozható számítógép érintőképernyővel (tablet)
  • asztali számítógép konfiguráció, munkaállomás (desktop, PC)
  • beépíthető, nem felejtő adattároló (HDD, SSD, NVME)
  • külső, nem felejtő adattároló (HDD, SSD)
  • pendrive (flash)
  • mobiltelefon érintőképernyővel

Mit jelent ez a gyakorlatban? Például, ha rendelsz tőlünk egy új vagy használt laptopot, akkor kapsz a vásárláskor egy adattörlő kódot is, amelyet eredetileg egy sorszámozott címkén lehetett csak átadni. Ennek felületét lekaparva jutottál hozzá a kódhoz.

A jogszabály azonban megváltozott, és 2023. december 31. után a kereskedőknek már nem kell címkén hozzáférhetővé tenni a titkos kódot, hanem papíralapon (például a számlán feltüntetve) is átadhatja azt a vásárló részére.

Valójában annyi történt, hogy innentől kezdve a kereskedőknek sokkal kevesebb adminisztrációs terhe lesz ezzel kapcsolatban, de te mint fogyasztó ugyanúgy megkapod az adattörlő kódot a vásárolt eszközödhöz, csak más formában

Miért van szükség az adattörlő kódra?

Nagyon jó ötlet volt az adattörlő kód bevezetése, hiszen napjainkban a számítástechnikai eszközök (mobiltelefonok, laptopok) gyakran cserélnek gazdát. Ha valaki megunja a régi készülékét, beviszi egy szervizbe, telefonboltba, műszaki áruházba, ahol felvásárlással is foglalkoznak, és leadja, illetve eladja azt. Mi is állunk rendelkezésedre ez ügyben, olvasd el a felvásárlásról szóló tájékoztatónkat!

A régi eszköz leadása, cseréje adatbiztonsági veszélyekkel járhat, mivel – bár a legtöbben valóban törlik az adataikat az eszközről ilyen esetben –, nem tudják, hogy ezek egyszerű módon helyreállíthatók. Egy-egy ügyes ember akár perceken belül hozzájuthat ily módon a korábbi eszközünkön tárolt képekhez, dokumentumokhoz, sőt az internetes jelszavainkhoz is.

Ezt megelőzendő kell használni az adattörlő kódot akkor, ha úgy döntesz, teljesen letörölsz mindent a telefonodról, laptopodról stb. – például mert újraértékesíted azt.

Hogyan működik az adattörlés?

Az adattörlő kódot a kereskedő biztosítja számodra – leggyakoribb megoldás jelenleg, hogy a mellékelt számlán kapod meg. Ezt a kódot kell használnod akkor, ha úgy döntesz, véglegesen törlöd az adataidat az eszközről.

Mivel visszafordíthatatlanul törlődik minden, fontos, hogy amire szükséged lesz a későbbiekben, azt mentsd le egy külső eszközre. Rendelj például külső winchestert kínálatunkból, ha nincs elég tárhelyed a mentéshez.

A kapott kódot a https://veglegestorles.hu/ oldalon kell aktiválnod. Be kell írnod a betűkből és számokból álló kódot, megadnod az e-mailcímedet és kiválasztani az eszközt, amiről törölni szeretnéd az adatokat. Rövid időn belül megérkezik egy útmutató a kapcsolódó szoftver letöltésével kapcsolatban. Az „Adattörlő kód aktiválása” gombra kattintva elindul a folyamat. A rendszer egy újabb e-mailt küld, amelyből letölthető a termékváltozatnak megfelelő, adattörlésre kifejlesztett szoftver verziója.

Felhívjuk a figyelmed arra, hogy az adattörlés kóddal valóban visszafordíthatatlan folyamat, és nagy figyelmet igényel, ezért ha nem érted pontosan, mit is kell csinálni, érdemes segítséget kérni ezzel kapcsolatban.

Az https://nmhh.hu/veglegestorles oldalon olvashatsz bővebb tájékoztatást, de kollégáink szívesen állnak rendelkezésre ezzel kapcsolatban is, fordulj hozzánk bizalommal, ha kérdésed adódik!