Felhőszolgáltatások: mit kell erről tudni?
PC Aréna Blog

Felhőszolgáltatások: mit kell erről tudni?

Oct 25, 2023

Mi az, hogy felhő? Mi az, hogy felhőalapú szolgáltatás?

A felhőalapú szolgáltatások régóta léteznek, előnyeiket azonban mostanában kezdik el felfedezni az emberek. A felhő egy virtuális tárhely, ahol különféle fájlokat lehet összegyűjteni, tárolni, szerkeszteni, egymással megosztani. Nemcsak cégek, hanem magánszemélyek számára is hasznos, ha élnek ezzel a lehetőséggel. Ismert felhőalapú szolgáltatás például a Microsofttól a OneDrive, a Google Drive és az Apple iCloud szolgáltatása is, de sokan használják a Dropboxot is. Valamelyiket biztosan te is használod.

A felhő (cloud) tulajdonképpen nem más, mint egy adattárhely az interneten, ahol bármikor elérjük a számunkra fontos dokumentumokat, képeket, videókat. A használat előnye, hogy nem vagyunk helyhez kötve: egy internetkapcsolat segítségével bármely eszközről elérhetők ezek a fájlok.

Azonban a felhőalapú szolgáltatások nem csak tárolásra használhatók, hanem megkönnyítik a kommunikációt és a munkaműveleteket is. Jó példa erre a Google Meet szolgáltatás, amelynek segítségével a különböző helyszíneken dolgozók értekezleteket, megbeszéléseket tarthatnak, de barátok is használhatják kapcsolattartásra.

A Google Dokumentumok, Google Táblázatok segítségével pedig bármikor könnyen szerkeszthetőek egy adott cégnek a különböző fájljai. Anélkül tudjuk kezelni egymás táblázatát, feljegyzését, szövegét, hogy azt ide-oda küldözgetnénk egymásnak e-mailen keresztül.

Milyen főbb előnyei vannak a felhőszolgáltatásoknak?

Az első mindenképpen az, hogy nem vagyunk helyhez kötve, tehát bárhol bármikor dolgozhatunk egy-egy dokumentumon, akár nyaralás alatt is. Ha szükségünk lenne egy adott fájlra, képre, jegyzetre, azt elérhetjük akár a barátunk számítógépéről, akár az irodából, akár otthonról is, hogyha előtte a felhőbe mentettük.

A másik nagy előny, hogy ezáltal a gépünkön sokkal több tárhely marad, nem kell azon idegeskedni, hogy a gép belassul kapacitáshiány miatt. Persze a mentéshez kínálatunkban is kaphatók különböző külső merevlemezek,  amelyeken akár 2 TB is van a dokumentumok tárolására.

Ám könnyen belátható, hogy a külső winchesterre mentett adatok újbóli felhasználása időigényes folyamat. Meg kell keresnünk az eszközt, csatlakoztatni a géphez, megnyitni a dokumentumot, majd szerkesztés után újra lementeni az eszközünkre vagy a külső tárhelyre más néven – ezzel szemben például a Google Dokumentum egy kattintással megnyitható, szerkeszthető, és ami lényeges: ez megőrzi az előző verziót is, így egyetlen információ sem fog elveszni.

És ez egyben egy harmadik előny is, hiszen egy felhőben tárolt fájl esetében kevés az esély arra, hogy adataink megsemmisüljenek. A gépünk elromolhat, a pendrive eltűnhet, otthon felejthetjük a külső winchestert, bármikor adódhat olyan helyzet, hogy véletlenül kitöröljük a rosszul elnevezett vagy nem mentett dokumentumot, míg a felhőben tárolt adatokkal ez nem fordulhat elő.

További előnyök

Napjainkban nagyon fontos a fenntarthatóság kérdése is: hogyha felhőben tároljuk a fájljainkat, akkor azok bárki számára elérhetők, így sokat lehet spórolni a nyomtatáson. Ha a Google Drive-ra vagy a Google Fotókba mentjük a képeinket, egy kattintással akár több száz képet is megoszthatunk ismerőseinkkel, barátainkkal, sőt ők maguk is szerkeszthetik az albumot, tölthetnek fel új fotókat a mappába.

Egyáltalán nem nehéz a felhőalapú szolgáltatások használata, bárki könnyedén megtanulhatja. És mivel – mint említettük – megmaradnak a korábbi verziók is, kevés az esély arra, hogy hozzá nem értők kitörölnek egy számunkra fontos adatot a közös mappából.

A felhőalapú szolgáltatások minden eszközről elérhetők, telefonról éppúgy, mint laptopról vagy számítógépről, éppen ezért nincsenek különösebb követelmények a használatukkal kapcsolatban. Így bármelyik laptopot is választott kínálatunkból, és kérsz hozzá Windows operációs rendszert, a Microsoft-csomagon belül biztosan a tiéd lesz a OneDrive szolgáltatás is, amely 5 GB-nyi ingyenes tárhelyet biztosít.

Ugyanígy a Google-nál is elérhető ingyenes tárhely, ők 15 GB-nyi felületet adnak ingyenesen a képek, írásos dokumentumok, prezentációk, videók stb. tárolásához, a kapacitásbővítésért már fizetni kell.

Látható tehát, hogy rengeteg lehetőségünk van arra, hogy biztonságos helyen tudjuk fájljainkat, éppen ezért érdemes kihasználni az internet nyújtotta előnyöket. Keress bennünket bizalommal, ha kérdésed van a témakörben!