Kérdésed van? Keress minket az alábbi elérhetőségeken:
Hasznos tippek tápegység vásárláshoz – 1.
PC Aréna Blog

Hasznos tippek tápegység vásárláshoz – 1.

May 04, 2022

A processzorokkal vagy grafikus kártyákkal ellentétben a tápegységek nem olyan izgalmasak vagy érdekesek, de valójában a számítógép kritikus elemeit képezik, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül. Az alábbiakban, azokat a szempontokat és funkciókat ajánljuk figyelmedbe, amelyek tudatában már könnyű lesz a döntés. Ez az összefoglaló megismertet az alapokkal, hogy azt válaszd, ami a legjobb a számítógépednek.

A tápegységekről elsősorban azt kell tudni, hogy a számítógép „szíve”, ami „pumpálja”, életben tartja. Ezért nem érdemes olcsó tápegységet vásárolni, mivel az könnyen az egész számítógép helyrehozhatatlan károsodását eredményezheti.

Itt az ideje, hogy megvizsgáljuk a tápegységekkel kapcsolatos legaktuálisabb kérdéseket, akár saját számítógépet építesz, akár előre összeszereltet vásárolsz.

1. A folyamatos terhelés fontosabb, mint a maximális terhelés!

A W-ban mért és a címkén feltüntetett aktív teljesítmény egy olyan érték, amely lehetővé teszi a szükséges optimális tápegység felismerését és értékelését.

Röviden: ez az a wattmennyiség, amelyet a forrás a különböző számítógép-összetevőknek tud szolgáltatni. Vagyis a források széles skáláját megtalálhatód egészen a 180 W teljesítményű modellektől, a jóval több mint 1200 W teljesítményű modellekig.

Bár a gyártók büszkén feltüntetik ezt az értéket a címkén vagy az adatlapon, nem feltétlenül tartalmazza az összes lényeges információt. Tegyük fel, hogy hosszas keresgélés után találsz egy olyan tápegységet, amelyen az áll, hogy 500 W. Ha azt írja, hogy a folyamatos terhelés 500 W, akkor ez nagyszerű. De ha az 500 W csúcsterhelésként szerepel, akkor érdemes elkerülni.

Mi az a folyamatos-, és csúcsterhelés?

A folyamatos terhelés és a maximális terhelés a gyártó tesztelésén alapuló értékek. A folyamatos terhelés azt jelzi, hogy a forrás folyamatosan, korlátlan ideig és ingadozás nélkül képes az 500 W teljesítmény leadására.

Míg a csúcsterhelés azt jelzi, hogy 500W a maximális teljesítmény, amit képes leadni, de valószínűleg csak korlátozott ideig, körülbelül egy percig, mielőtt visszaesik a sokkal alacsonyabb folyamatos terhelésre.

Tipp: jó, ha megjegyzed, hogy a modell specifikációs oldalán pontosan ellenőrizheted, hogy a két érték közül melyik szerepel a jobb oldalon a kínálatban.

Laikusan fogalmazva: válassz folyamatos teljesítményértékkel rendelkező forrásokat, hagyd figyelmen kívül a csúcsértékeket, és azt a terméket, amely nem reklámozza a folyamatos terhelhetőségi értékét. Ha a gyártó által megadott információk alapján lehetetlen megkülönböztetni őket, ne kockáztass.

2. Hány wattra van szükséged?

Nem minden számítógép egyforma, így az egyes számítógépek energiaigénye is eltérő. Egy csúcskategóriás játék PC-nek több wattra van szüksége, mint egy egyszerű asztali számítógépnek. Ennek oka, hogy az erős processzorok és a grafikus kártyák több energiát igényelnek a működéshez.

Ha elektromosan alulméretezett tápegységet vásárolsz, intenzív folyamatok során a számítógép leáll, mivel a tápegység nem tudja biztosítani a szükséges energiát.

De hogyan számold ki a ténylegesen szükséges teljesítményt?

Szerencsére az internet tele van olyan forrásokkal, amelyek segítségével kiszámíthatod számítógéped energiaigényét.

Használj olyan webhelyeket, amelyek teljesítményszámításra szakosodtak, és naprakész adatbázisokkal rendelkeznek. Ezek a számítógép összetevőire vonatkozó információk alapján adnak egy képet arról, hogy mennyi energiára van szüksége a számítógépnek. Ezután nyugodtan kerekíts fel a legközelebbi tápegységre.

Tipp: még jobb, ha két lépéssel felfelé kerekítesz. Ha például a teljesítménykalkulátor szerint 370W-ra van szükséged, akkor egy 400W-os tápegység is megfelelő lenne, de egy 450W-os vagy akár 500W-os tápegység választása megfelelőbb. Ez még fontosabb, ha a jövőben további komponensek hozzáadását tervezed.