Hasznos tippek tápegység vásárláshoz – 2.
PC Aréna Blog

Hasznos tippek tápegység vásárláshoz – 2.

May 11, 2022

Előző cikkünkben arról számoltunk be, hogy mennyire fontos a tápegység megfelelő kiválasztása, illetve a folyamatos és csúcsterhelés, valamint a Watt helyes számának értékei. Most tovább megyünk és folytassuk a listát kitérve az energiatakarékosságra, valamint arra, hogy miért nem éri meg spórolni akkor ha tápegységről van szó.

Energiatakarékosság valódi névleges forrásokkal

Tekintettel napjaink állandó „villamosenergia-éhségére”, a zöld elektronikai eszközök vásárlása segíthet a bolygónak és a pénztárcának. Még ha nem is vagy zöld aktivista, vagy nem fizetsz elő 100%-ban zöld energiaszolgáltatóra, egy valóban minősített forrás jelentős összegeket takaríthat meg a villanyszámládon.

Mi tehát a valódi minősített forrás?

Működési elve a következő: a forrás a konnektorból váltakozó áramot vesz fel, és azt egyenáramúvá alakítja, amely aztán a számítógépen belüli összes alkatrészhez eloszlik. A forrás általában veszít némi energiát az átalakítási folyamat során. A forrás hatásfoka tehát az átalakított energia és az elveszett energia aránya.

Vagyis a 80%-os hatásfok azt jelenti, hogy a forrás a váltakozó áram 80%-át képes egyenárammá alakítani. Hasonlóképpen, az 50%-os hatásfok azt jelzi, hogy a forrás a váltakozó áram 50%-át alakítja át egyenárammá, és így tovább.

Összefoglalva: a magasabb hatásfok a minőség és a teljesítmény mutatója, kevesebb energiát igényel a konnektorból.


A leghatékonyabb tápegységek azok, amelyek 80 Plus minősítéssel rendelkeznek, amelyet egy független tanúsító ad ki. De még a 80 Plus minősítésű tápegységeken belül is különböző szintek léteznek: 80 Plus, 80 Plus Bronze, 80 Plus Silver, 80 Plus Gold, 80 Plus Platinum, 80 Plus Titanium, 
A hatékony tápegységek további előnye, hogy az átalakítás során sokkal kevesebb hőt termelnek, mint más, nem tanúsított források, és általában csendesebben működnek.

Egyéb részletek, amelyeket szem előtt kell tartanod

Eddig csak a közüzemi egységek alapjairól beszéltünk. Mint minden technológia esetében, a rajongók végtelenül részletesen el tudnák mondani, hogy mi és hogyan fontos, de ha kezdőnek tartod magad, akkor a fent említett három szempont lesz a legfontosabb a vásárlási döntésében.

A forrás kiválasztásakor esetlegesen előforduló egyéb szempontok:

Sínek

A kiskereskedőknél többsínes és egysínes tápegységek is kaphatók, mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai. Ha olyan területen élsz, ahol az áramellátás ingadozása vagy kiesése mindennapos, akkor érdemes megfontolnod egy többsínes tápegységet.

Feszültségstabilitás

Ha az összes fenti négyzetet kipipáltad, akkor a feszültségstabilitás nem jelent problémát. Ez alapvetően a forrás azon képességére utal, hogy folyamatosan 12V-os feszültséget tudjon szolgáltatni anélkül, hogy ez alá az érték alá esne.

Vezetékek és csatlakozók

Hacsak nem egy speciális, korszerű forrást vásárolsz, nem kell aggódnod a forráshoz mellékelt vezetékek miatt. A legújabb generációs források moduláris kábelezés funkcióval rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik, hogy egyedi kábeleket vagy csak a komponensek csatlakoztatásához szükséges kábeleket és csatlakozókat illessz be.

Miért nem szabad spórolni?

Miért hangsúlyozzuk tehát ismételten a minőségi forrás fontosságát, ahelyett hogy csak azt választanánk, ami a számítógépházzal vagy egy viszonylag ismeretlen márkájú modellel együtt jár?

Ahogy már említettük, a forrás a számítógép minden alkatrészére nagy hatással van, és egy megkérdőjelezhető forrás könnyen megsütheti a számítógép alkatrészeinek áramköreit áramingadozás, vagy bármilyen más probléma esetén.