Miért melegszik fel a PC és mit tehetsz ellene?
PC Aréna Blog

Miért melegszik fel a PC és mit tehetsz ellene?

May 18, 2022

A legtöbb PC felhasználó életében legalább egyszer találkozott már azzal a jelenséggel, hogy számítógépje vagy laptopja túlmelegedik, amit különböző hűtési módszerekkel próbált meg helyrehozni. A hő a számítógépek egyik legfőbb ellensége. Persze nemcsak a számítógépek vagy laptopok hajlamosak túlmelegedni, hanem a legtöbb elektromos és elektronikus eszköz is. Viszont ebben a cikkben elemezzük csak az első kategóriát.

Tudtad, hogy minden számítógépet a hőelosztás és a szellőzés figyelembevételével terveznek, hogy az ne melegedjen túl? Mégis, gyakori jelenség, hogy túl sok hő halmozódik fel, ami a számítógép hirtelen leállását, vagy akár alkatrészeinek meghibásodását jelenti.

Miért melegszik fel az elektronika?

Az elektronika nagyon könnyen felmelegszik, aminek legfőbb kiváltó oka az elektromosan vezető alkatrészeken belüli enyhe hatástalanságok. Mivel az elektronikában használt összes fémnek vagy egy bizonyos ellenállása, ami azt jelenti, hogy az elektromos áram egy része hővé – hőenergiává – alakul át. Idővel ez a hő felgyülemlik, ami az elektronikus eszköz felmelegedését okozza.

Amikor az elektromosság bármin – vezetékeken vagy eszközökön – keresztül áramlik valódi elektronok mozognak. Ezeket az elektronokat egy elektromos mező húzza, de a vezetéket vagy eszközt alkotó atomokba is beleütköznek. Amikor egy elektron egy atomba ütközik, mozgási energiájának egy részét átadja az adott atomnak.

A hőmérséklet csak a mozgási energia egyik formája. Ha a huzalban vagy a készülékben lévő atomok nem mozognak, az azt jelenti, hogy az összes átadott mozgási energia hőmérsékletként mérhető, és az atomok felmelegednek.

Összességében az első ok az, amikor a sérült alkatrészek több hőt termelnek, mint kellene. A másik az, amikor a hűtőrendszer, amelynek meg kell akadályoznia a túlmelegedést, nem végzi el kellőképpen a feladatát.

Mi történik a számítógép legforróbb részeiben, például a processzorban vagy a videokártyában, amikor azokat maximális intenzitással használod?

Képzeljünk el a több millió vagy akár több milliárd tranzisztort, amelyek egy chipbe vannak zárva, és folyamatosan nyílnak és záródnak, ami programok vagy folyamatok futtatását jelenti. A futó folyamatok intenzitásától függően az áramfelvétel is egyre jobban nő, ami által több hő keletkezik. Ezt a hatalmas mennyiségű tranzisztort feltétlenül a lehető leghatékonyabban kell hűteni, hogy ne menjen tönkre vagy égjen ki túl hamar.

Szerencsére már számos hűtési módszer létezik, amelyek közül megemlítjük a leghatékonyabbakat és megfizethetőbbeket, mint például:

A legegyszerűbb egy ventilátor használata, amely eloszlatja a forró levegőt a készülék belsejében.

Hűtőfolyadék – általában víz – szivattyúzása egy zárt csőrendszeren keresztül. Ez a csőrendszer közvetlenül érintkezik a forró alkatrészekkel, lehetővé téve azok lehűtését, a hő pedig az áramkör végén lévő hűtőbordán keresztül távozik.

A ventilátor és a hűtőborda kombinációja is nagyszerű megoldás lehet. Ez azt jelenti, hogy a hűtőborda végzi a hőátadást, azaz elnyeli a hőt, a hatékonyabb hűtés érdekében több lapáton osztja el azt a hőleadó felület növelése érdekében. Míg a ventilátor a lapátok között felhalmozódott hőt távolítja el.

Végezetül a további biztonság érdekében megszakítók is használhatók, amelyeket az elektromos áramkör különböző részein helyeznek el. Ha az érzékelők a várt értékeknél nagyobb áramot vagy hőmérsékletet mérnek, a kapcsoló automatikusan kikapcsolja a készüléket.