Hogyan válasszam ki a tökéletes táblagépet?
PC Aréna Blog

Hogyan válasszam ki a tökéletes táblagépet?

Jun 01, 2022

A táblagép a laptop és okostelefon „hibridje”, mindkettőt helyettesítheti, ezért rendkívül hasznos eszköz, rengeteg választékban.

Nem túlzás azt állítani, hogy jelenleg a piacon több ezer tablet modell létezik, különböző hardverkonfigurációkkal ellátva. Ha te is tablet vásárlásán gondolkodsz a jó hír az, hogy a széles választéknak köszönhetően biztosan megtalálod a számodra ideális táblagépet, függetlenül a rendeltetési szerepétől és költségvetésed összegétől.

A választás megkönnyítése érdekében kérjük, hogy olvasd el az alábbi útmutatót. A Pcaréna szakértői által összeállított útmutató segít jobban megérteni, melyek a táblagépek főbb jellemzői, és hogyan kell értelmezni őket.

Mire fogod használni a táblagépet?

Iskolai használatra, filmek nézésére, internetezésre, írásra vagy grafikai tervezésre? Mindegyikre vannak lehetőségek, de fontos, hogy egyértelműen legyen meghatározva.

A legjobb tablet az, amelyik megfelel a te igényeidnek!Mielőtt elkezdenél keresgélni, győződj meg róla, hogy pontosan tudod, mit szeretnél vele csinálni. Sokak számára a tablet egy hóbort, egy olyan eszköz, amellyel az interneten böngészhet, közösségi oldalakat vagy filmeket nézhet. A táblagépek azonban „komoly” funkciókat is ellátnak. A Microsoft táblagépeit például kifejezetten irodai munkára tervezték.

Ha gyereknek szánt táblagépet szeretnél, akkor választhatsz kisebb képernyőt, ha például rajzfilmek nézésére, vagy nagyobbat, ha iskolai használatra kell. Egy autós táblagép esetében optimalizálhatod az árat, ha kisebb képernyőt választasz, de a stabil internetkapcsolat biztosításához szükség lesz a SIM helyre.

A tablet kiválasztásának 3 fő kritériuma

1. Operációs rendszer

Az operációs rendszer lehet iOS, Android vagy Windows, míg a leggyakoribb processzorokat az Apple, a Huawei, az Intel és a MediaTek gyártja.

Te melyik operációs rendszert részesíted előnyben?

Az iOS rendszerű iPadek például stabil, gyönyörűen megtervezett és rendkívül hatékony eszközök, de nagyon drágák is. Ráadásul az AppStore-ban korlátozott számú ingyenes alkalmazáshoz férhetsz hozzá – a legtöbbjük fizetős.

Az androidos táblagépek sokféle árban, kialakításban, méretben és teljesítményben kaphatók, mivel számos gyártó van a piacon. A rugalmasság és a megfizethetőség nagy előnyük, valamint az a tény, hogy a Google Playben több ingyenes alkalmazást találsz, mint az AppStore-ban.

2. RAM

A RAM-ot illetően 1 GB-tól kezdve több mint 6 GB-ig terjedő RAM-mal rendelkező tableteket találsz. A processzorhoz hasonlóan a RAM is fontos mutatója a táblagép teljesítményének. Minél több RAM-mal rendelkezik a táblagép, annál gyorsabban mozog.

Ha a táblagépet munkára vagy játékokra szeretnéd használni, javasoljuk, hogy olyan táblagépet válassz, amelyik a lehető legtöbb RAM-mal rendelkezik.

3. Képernyő mérete

A tablet képernyő mérete lehet telefon méretű (7 hüvelyk) vagy 12 hüvelyk feletti. Itt ismét az a legfontosabb tényező, hogy milyen célra fogod használni. Egy filmnézésre szánt tabletnek nagyobb képernyőre van szüksége, mint egy olyannak, amelyet csak böngészésére használsz.

Ne feled azonban, hogy a nagyobb táblagépek nem csak drágábbak, de nehezebb őket kezelni és szállítani. Ezért gondosan válasszd ki a képernyő méretét és minőségét.

A szabvány a HD (1200×800 képpont), de nem ez az egyetlen kritérium a táblagépek képernyőjének minőségére vonatkozóan. Ugyanaz a felbontás kisebb képernyőn nagyobb pixelszámot jelent, ezért a felbontásnak a képernyővel arányosan kell növekednie. Ved figyelembe a képernyőn lévő panel típusát is, ez befolyásolja a kép tisztaságát és mélységét. Az IPS- vagy PLS-technológiákat ajánljuk az élénk és tiszta képek érdekében, függetlenül a táblagép helyzetétől.

Mi a helyzet a tárolóhellyel?

A táblagépek általában nem rendelkeznek nagy tárolóhellyel. Ha a táblagépet komplex játékokra vagy más nagyméretű alkalmazásokra szeretnéd használni, akkor olyan táblagépet keress, amely átlagon felüli tárhellyel rendelkezik. Viszonylag könnyen található 16 GB-os táblagép, és ezt a helyet SD-kártyával egészítheted ki.

Végül pedig az akkumulátor üzemidőre is kell gondolni. Mivel a nagy képernyő miatt elég gyorsan lemerülnek, olyan táblagépet keress, amelynek akkumulátorra több mint 5000 mAh, különösen akkor, ha intenzíven tervezed használni.