WiFi routert keresel? Nézd meg a PC Arénában!
PC Aréna Blog

WiFi routert keresel? Nézd meg a PC Arénában!

May 03, 2021

Ahányan vagyunk annyiféleképpen használjuk az internetet, de az tény, hogy a legtöbben napi szinten a képernyőre tapasztjuk a szemünket. Ez persze néha bosszantó, néha felszabadító, néha csak a megszokás. Mióta a zsebünkben is ott van a világháló, a munkahelyünkön minimum adminisztrációra biztosan használni kell. Szabadidőnkben, kapcsolattartásunkban pedig szintén gyakori látogató az online világ. Észrevetted már, mit csinálsz akkor, mikor 2-3 másodpercnél lassabban tölt be egy oldal, vagy kép, amire rákattintasz?

Ha az átlag fiatalokból, vagy rendszeres felhasználókból indulunk ki, jellemző a türelmetlenség, a frusztráció a lassúság kapcsán. Ha meglátod a körbe-körbe pörgő betöltés jelet, benned is felszökik a pumpa? Szidod a netet, szidod a rendszert? Nyugalom, nem vagy egyedül. És nyugalom, sokszor nem is a neted a ludas: egyes oldalak, programok, különösen munkahelyi belső szerverek hajlamosak a csigatempóra még manapság is. Azonban van egy jó hírünk: ha a WiFi jelerősség hibádzik, akkor könnyen lehet, hogy egy új router megoldhatja a problémáidat. Na de milyet válassz, mennyit szánj rá, tényleg szükséged van-e rá? Nézzük meg!

Ha csak e-maileket olvasol…

A neten szörfölés, kis olvasgatás, üzenetek igazán nem igényelnek nagy kapacitást, egy átlagos előfizetés 3-500 megabittel már elég is. Ilyenkor a szolgáltató router-je, különösen az újabb fajták szintén elégséges. Ami inkább problémát okozhat, hogyha nagy alapterületű, vagy többszintes házban élsz, és bizonyos sarkokban, szobákban nem ér el a jel hozzád.

Ha nem csak a szörfözés a cél…

Ha nagyméretű fájlokat töltesz fel-le, ha rengeteget játszol, ha nagyfelbontásban nézel online videókat, előadásokat, akkor nem lesz elég a gyári router. Ha mindezt ráadásul falakon, emeleteken, és zárt szobákon keresztül is, ráadásul egyidejűleg több gépen is futtatod, akkor szükséged lesz egyrészt egy jó gépre… másrészt egy erős netre (500, de inkább 1000 megabit), harmadrészt bizony egy átlag feletti teljesítményű, minőségi routerre, és nyugodtan meg is feledkezhetsz a szolgáltatótól kapott standard darabról.

Mi gyengíti a jelet?

Ha ilyen alapszintű felhasználásról van szó, és mégsem elég a net, akkor felmerül a kérdés, hogyan van automatikusan kalibrálva a rendszer. Ezt akár manuálisan is beállíthatod, és ez azért jó, mert így elkerülhető, hogy a környéken gyakran használt frekvenciasávok beárnyékolják a boldogságodat. Ehhez segítségül hívhatod a szolgáltatódat, vagy egy tech-mániás ismerősödet is. Másik lehetőség, ha a router hatótávja nem megfelelő.

Jelerősítők, netkábelek

Ilyenkor a legkézenfekvőbbnek az tűnhet, ha szerzel egy jelerősítőt (extender, vagy WDS például). Azonban a leghatékonyabb, hogyha kábelen vezeted el egyik szobából, vagy emeletről a másikra. Miért? Azért, mert a jelerősítőnek is szüksége van egy tiszta jelre, és a jelerősítő sem rendelkezik szuperképességekkel, azaz fennakadhat a vasbeton falakon például panelekben, a vízvezeték csövekkel teli fürdőkben, konyhákban is például.

Megéri a „márkásat” választani?

Röviden: igen. A megbízható gyártói és forgalmazói háttér nagyon fontos lehet akármilyen elektronikai eszközt is vásárolsz. Míg példának okáért egy párszáz forintért vett tejhabosítót szinte gondolkodás nélkül kidobsz, ha másnap kettétörik, addig egy WiFi router egyrészt költségesebb lehet, másrészt a munkádban, a szórakozásodban, a tanulásodban is akadályozhat és rém sok fejtörést okozhat.

A kínálatunkban is megtalálsz egy-két minőségi eszközt a routerek, adapterek kategóriában. Jelenleg például kizárólag Tenda márkájút találsz (persze ez is mindig változik), ami az egyik legminőségibb és legnépszerűbb márka a termékkategóriában világszerte. Ha pont olyat keresel, amit nem találsz nálunk, vagy nem tudsz dönteni két modell közül, kérdezz rá, szívesen segítünk!